• Посилання скопійовано

Неплатник ПДВ отримав послуги від нерезидента: чи нараховувати ПЗ?

Податківці роз’яснили, що у разі отримання послуг від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України, обов’язок нарахування ПЗ з ПДВ покладається і на підприємців-«єдинників»

Неплатник ПДВ отримав послуги від нерезидента: чи нараховувати ПЗ?

Відповідно до п. 180.2 ПКУ особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг.

При цьому, у ІПК від 15.11.2018 р. №4831/Н/99-99-13-01-02-14/ІПК податківці зазначають, що фізособи - підприємці, як платники ПДВ, так і неплатники ПДВ, з метою нарахування ПДВ є особами, які відповідальні за нарахування та сплату ПДВ до бюджету при отриманні послуг від нерезидентів та їх представництв, які не зареєстровані платниками ПДВ.

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи, чи надання інших майнових прав щодо таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Зверніть увагу, що категорії послуг з метою визначення місця їх постачання наведено у п. 186.2 – 186.4 ПКУ. За цими пунктами місце постачання послуг може залежати від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг, або від місця фактичного надання відповідних послуг в залежності від конкретного виду послуги.

Таким чином, податківці наводять висновок, що будь-яка фізособа - підприємець, у т. ч. яка знаходиться на спрощеній системі оподаткування та не зареєстрована як платник ПДВ, що отримує послуги від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України, є податковим агентом такого нерезидента в частині нарахування та сплати ПДВ до бюджету за такими операціями незалежно від суми здійснюваних операцій.

 

Податкові зобов’язання

Отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 ПКУ (п. 208.2 ПКУ).

Окрім нарахування ПЗ такому суб’єкту господарювання необхідно відзвітуватися шляхом подання Розрахунку ПЗ отримувачем послуг, неплатником ПДВ від нерезидента (такий розрахунок наведено у Наказі Мінфіну №21).

 

Податковий кредит

Зважаючи на те, що суб’єкт господарювання не є платником ПДВ, відповідно за такою зареєстрованою накладною права на податковий кредит у нього не буде (на відміну від ситуації, коли отримувачем таких послуг є платник ПДВ).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»