• Посилання скопійовано

Наслідки з ПДВ при списанні товарів, які знаходяться на окупованій території

Податківці роз’яснили, в яких випадках списання товарів, що знаходяться на окупованій території, не призведе до обов’язку нарахування ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ

Наслідки з ПДВ при списанні товарів, які знаходяться на окупованій території

ДФСУ в індивідуальній консультації від 30.11.2018 р. №5047/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадала про обов’язок, встановлений п. 198.5 ПКУ щодо нарахування ПЗ з ПДВ у разі придбання товарів (послуг чи необоротних активів), якщо такі придбані товари (послуги, необоротні активи) призначаються або починають використовуватись, зокрема в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ).

При цьому для товарів або послуг, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, встановлено окреме правило. У разі їх негосподарського використання ПЗ з ПДВ нараховуються лише, якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту.

Водночас відповідно до п. 38.10 підрозділу 10 "Інші перехідні положення" ПКУ з метою оподаткування ПДВ необоротні активи та товари, придбані (збудовані, споруджені, створені) до 14 квітня 2014 року і які станом на 1 січня 2017 року знаходяться на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення вільної економічної зони "Крим", не вважаються:

  • такими, що призначаються для використання (або починають/почали використовуватися) в операціях, що не є господарською діяльністю платника податків;
  • невиробничими необоротними активами, невиробничими основними засобами або невиробничими нематеріальними активами в розумінні цього Кодексу.

Таким чином, податківці зазначають, що у випадку списання товарів, які придбані, вироблені до 14 квітня 2014 року і які станом на 1 січня 2017 року знаходяться на тимчасово окупованій території, платник податку не нараховує податкові зобов’язання з ПДВ (в тому числі, відповідно до норм п. 198.5 ПКУ).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»