• Посилання скопійовано

Придбання товару у нерезидента за договором комісії: що з ПДВ?

При придбанні товару у нерезидента за договором комісії ПДВ та митні платежі сплачує комісіонер. Чи виникає у нього право на податковий кредит? Що включається до бази оподаткування ПДВ за послугами комісіонера?

Придбання товару у нерезидента за договором комісії: що з ПДВ?

Статтею 1011 ЦКУ передбачено, що за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

 

Хто має право на податковий кредит за сплаченою сумою ПДВ на митницю?

У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (п. 201.12 ПКУ).

При цьому податківці у консультації від 14.12.2018 р. №5241/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснюють: якщо згідно з договором комісії комісіонер за рахунок комітента придбаває у нерезидента товари та при їх розмитненні здійснює сплату ПДВ до бюджету, то право на віднесення суми ПДВ до податкового кредиту має лише власник таких товарів – комітент на підставі митної декларації, в якій він має бути вказаний як одержувач (власник) товару.

Водночас суми ПДВ, сплату яких до бюджету здійснив комісіонер за рахунок комітента, враховуються для комітента при обрахунку показників формули, визначеної п. 2001.3 ПКУ, відповідно до якої розраховується сума ПДВ, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН.

Тобто у разі здійснення придбання товару у нерезидента через комісіонера, імпортером є комітент. І саме він отримує право на ПК та реєстраційний ліміт зі сплаченої на митницю суми ПДВ.

 

Податкові зобов’язання у комісіонера

При передачі комісіонером комітенту товарів, що були ввезені на митну територію України в межах договору комісії, податкові зобов’язання у комісіонера на вартість таких товарів не виникають.

А от з оподаткуванням ПДВ послуг такого комісіонера ситуація наступна.

Дата виникнення податкових зобов’язань в такому випадку визначається в звичайному порядку за п. 187.1 ПКУ. Тобто датою виникнення ПЗ у комісіонера буде подія, яка сталась раніше:

  • дата підписання акта наданих послуг;
  • дата отримання винагороди від комітента.

При цьому податківці зазначають, що база оподаткування за операцією з постачання послуг комісіонером визначається відповідно вимог п. 188.1 ПКУ. Зокрема, до бази оподаткування включаються всі витрати комісіонера, здійснені ним у межах виконання договору комісії (у тому числі витрати на сплату митних платежів і зборів при ввезенні товару на митну територію України), які фактично є витратами із забезпечення виконання складових частин загального обсягу послуги, що надається в межах договору комісії.

Водночас до бази оподаткування не включаються суми ПДВ, сплачені таким комісіонером від імені комітента при ввезенні на митну територію України товарів, що є предметом договору комісії.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 1721
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202453
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024203
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202460
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024180