• Посилання скопійовано

Як зареєструвати РК до заблокованої ПН?

Як діяти платнику податків у разі, якщо податкову накладну було заблоковано і виникає необхідність складання РК до неї?

Як зареєструвати РК до заблокованої ПН?

Податківці у ІПК від 25.02.2019 р. №729/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали: якщо після постачання товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів (послуг) особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів (послуг), суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН (п. 192.1 ПКУ).

Але розрахунок коригування може бути зареєстрований лише у разі, якщо податкову накладну, до якої він складений, зареєстровано в ЄРПН.

Таким чином, якщо ПН було заблоковано і виникають обставини, зазначені  в п. 192.1 ПКУ, то для реєстрації РК необхідно спочатку розблокувати податкову накладну, провести її реєстрацію, а вже після цього реєструвати РК до неї.

 

Доля податкового кредиту та податкових зобов'язань

Поки триває процес розблокування з податковим кредитом та податковими зобов’язаннями виникає така ситуація:

  • якщо РК передбачає збільшення суми ПДВ, то постачальник збільшує ПЗ з ПДВ датою виникнення відповідних обставин незалежно від факту реєстрації такого РК, а покупець, своєю чергою, збільшить ПК лише після реєстрації РК в ЄРПН;
  • якщо РК передбачає зменшення суми ПДВ, ситуація складається навпаки. Постачальник зменшує ПЗ з ПДВ лише після реєстрації такого РК в ЄРПН, а покупець ПЗ зменшує датою виникнення відповідних обставин незалежно від факту реєстрації РК (зокрема, складаючи бухгалтерську довідку).

 

А як щодо строків реєстрації РК?

В такій ситуації постає доречне запитання щодо відповідальності за порушення строків реєстрації РК. Адже блокування відбулося лише щодо ПН, а РК просто не реєструють, бо (поки що) немає до чого. Проте коли ПН розблокують і РК хтось (продавець або покупець) надішле на реєстрацію, цей хтось порушить строки такої реєстрації. А сплачувати штраф дуже б не хотілося. 

Так, якщо це РК на зменшення суми ПДВ, то його реєструє покупець у строк протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування. Водночас строків, протягом яких постачальник має скласти і надіслати такий РК для його реєстрації, ПКУ чітко не встановлює (так само, як і відповідальності для постачальника за затримку в такому складанні). Таким чином, постачальнику, щоб не підставляти покупця під штраф, краще почекати розблокування ПН, а вже потім направити РК покупцю на реєстрацію. 

Хоча варто зазначити, що великої надії на уникнення від штрафу в цьому випадку немає. Адже податківці говорять, що хоч спеціальна норма щодо строків реєстрації РК на зменшення суми ПДВ в п. 201.10 ПКУ є, проконтролювати її виконання вони не можуть. Тому будуть застосовувати звичайні строки реєстрації РК, орієнтовані на дату складання цього документу, а не на дату його надходження до покупця від постачальника. 

Тобто, скоріше за все, штраф за протермінування  реєстрації РК в цій ситуації буде. Хоча його можна оскаржити у суді. 

А от якщо обов’язок реєстрації РК покладено на постачальника (зокрема, РК на збільшення), то тут вже строк починає відлік від дати складання такого РК (виключень ПКУ не містить). Тому податківці будуть виступати за накладання штрафу за порушення строків реєстрації РК, не дивлячись на те, що ПН було заблоковано.

Єдиним аргументом для оскарження штрафу в такому випадку буде п. 109.1 ПКУ, за яким податковими правопорушеннями є протиправні діяння (дія чи бездіяльність) платників податків, податкових агентів, та/або їх посадових осіб, що призвели до невиконання або неналежного виконання вимог, установлених ПКУ та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Тобто необхідно буде довести, що бездіяльність (в даному випадку відсутність своєчасної реєстрації РК) виникла не з вини платника податків, а в зв’язку з відсутністю можливості такої реєстрації до розблокування податкової накладної.

Та, скоріш за все, цей аргумент доведеться наводити вже у суді. Така можливість є, зокрема, і у автора запиту, який отримав коментовану ІПК. Більш того, якщо він оскаржить цю ІПК і суд винесе рішення на його користь, то податківці будуть змушені змінити свою позицію щодо застосування таких штрафів і видати нову ІПК із урахуванням позиції суду (це передбачено ст. 53 ПКУ).  

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»