• Посилання скопійовано

Коли податкову накладну виправляти не потрібно?

Податківці розповіли, чи потрібно виправляти податкову накладну, в якій у номенклатурі товару назву зазначено іноземною мовою, назву покупця (продавця) скорочено або ціну зазначено більше ніж з двом символами після коми

Коли податкову накладну виправляти не потрібно?

Коментар до ІПК від 19.02.2019 р. №614/ІПК/26-15-12-01-18

Відповідно до п. 201.10 ПКУ помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних в електронному вигляді.

Відповідно до п. 198.6 ПКУ не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними (розрахунками коригування) чи митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ.

При цьому податкова накладка, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів(послуг), є для покупця таких товарів/послуг підставою дія нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

З огляду на це, податківці дійшли таких висновків.

 

Номенклатура іноземною мовою

Згідно з п. 4 Порядку №1307 податкова накладна заповнюється державною мовою.

Проте, якщо обов'язковий реквізит, який стосується опису (номенклатури) товарів (послуг), зазначений іноземною мовою з причини неможливого перекладу торгової марки або найменування товару на державну мову та з метою збереження ідентифікації такого товару, і це не заважає ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, то така податкова накладна виправленню не підлягає.

 

Скорочена назва покупця (продавця)

Відповідно до п. 201.1 ПКУ у податковій накладній зазначаються в окремих рядках обов'язкові реквізити, зокрема:

Усі останні зміни з ПДВ – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, – продавця товарів/послуг (пп. «в» п. 201.1 ПКУ);
  • повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, – покупця (отримувача) товарів/послуг (пп. «д» п. 201.1 ПКУ).

Таким чином, якщо обов'язковий реквізит податкової накладної, який стосується повної або скороченої назви продавця (покупця), відповідає назві, зазначеній в статутних документах таких осіб, або обов'язковий реквізит податкової накладної, який стосується податкового номера продавця(покупця), відповідає номерам, зазначеним в Реєстрі платників ПДВ, з додатковим зазначенням числових номерів філії, то податкова накладна виправленню не підлягає.

 

Кількість знаків після коми у ціні більше двох

Відповідно до п. 16 Порядку №1307 зазначається:

  • у графі 6 ПН – кількість (об'єм, обсяг) постачання товарів/послуг;
  • у графі 7 – ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ;
  • у графі 10 – обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (значення графи 10 обраховується шляхом множення значення графи 6 на значення графи 7);
  • у графі 11 – сума ПДВ, яка зазначається у гривнях з копійками із зазначенням після коми до 6 знаків включно.

Пунктами 4 та 16 Порядку №1307 передбачено, що усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками (крім показника графи 7, якщо для нього інше передбачено чинним законодавством).

При цьому у кількісному показнику податкової накладної необхідною кількістю знаків після коми вважається така кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника у графі 10 податкової накладної.

Водночас податківці зазначають, що зареєстрована в ЄРПН податкова накладна, в якій вказано ціну постачання одиниці товару(послуги), яка містить після коми більше ніж два знаки, за умови відповідності іншим вимогам, що визначені ПКУ, виправленню не підлягає.

Така позиція вжеє сталою і озвучувалась податківцями у попередній ІПК.

 

Податковий кредит покупця

Від редакції додамо, що оскільки зазначені вище помилки не заважають ідентифікувати здійснену операцію, та така податкова накладна зареєстрована в ЄРПН, покупець має право на податковий кредит на суму ПДВ у такі податковій накладній.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»