• Посилання скопійовано

Особливості оподаткування ПДВ постачання електроенергії

Податківці навели правила оподаткування ПДВ операцій з постачання електроенергії

Особливості оподаткування ПДВ постачання електроенергії

Офіс великих платників у зв'язку із чисельними зверненнями платників податків щодо формування податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ за операціями з постачання/придбання електричної енергії, з урахуванням Закону №2019 «Про ринок електричної енергії» повідомляє таке:

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу ХХ ПКУ.

Згідно з пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 розділу V ПКУ розташоване на митній території України. Правила формування податкового кредиту з ПДВ регулюються ст. 187198 і 201 розділу V ПКУ.

Платник податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, перелічених у п. 44 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, визначає дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ за касовим методом.

Правила коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ визначено ст. 192 розділу V ПКУ.

При здійсненні постачальником універсальної послуги операції з постачання споживачу електричної енергії (універсальної послуги) постачальник універсальної послуги зобов’язаний:

  • визначити податкові зобов’язання з ПДВ за касовим методом, а саме на дату перерахування безпосередньо споживачем або через будь-яку третю особу коштів на банківський рахунок (у касу) постачальника універсальної послуги як оплату за постачання електричної енергії (універсальної послуги).
  • скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією на споживача. При цьому така податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН, є для споживача (платника ПДВ) підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту.

У разі повернення електропостачальником суми попередньої оплати за електричну енергію споживачу:

  • неплатнику ПДВ, шляхом перерахування такої суми постачальнику універсальної послуги з одночасним її зарахуванням на особовий рахунок споживача (неплатника ПДВ), у електропостачальника коригування сум податкових зобов’язань у бік зменшення здійснюється на підставі складеного і зареєстрованого ним в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної;
  • платнику ПДВ, шляхом перерахування такої суми постачальнику універсальної послуги з одночасним її зарахуванням на особовий рахунок споживача (платника ПДВ), у електропостачальника та споживача (платника ПДВ) коригування сум податкових зобов’язань та відповідно податкового кредиту з ПДВ у бік зменшення здійснюється на підставі складеного електропостачальником розрахунку коригування до податкової накладної та зареєстрованого в ЄРПН. При цьому обов’язок щодо реєстрації такого розрахунку коригування в ЄРПН покладено на споживача (платника ПДВ);

 

 Довідково:

Електропостачальник – це суб`єкт господарювання, який здійснює продаж електричної енергії за договором постачання електричної енергії споживачу (п. 30 п. 1 ст. 1 Закону №2019).

Оператор системи передачі - це юридична особа, відповідальна за експлуатацію, диспетчеризацію, забезпечення технічного обслуговування, розвиток системи передачі та міждержавних ліній електропередачі, а також за забезпечення довгострокової спроможності системи передачі щодо задоволення обґрунтованого попиту на передачу електричної енергії (п. 55 п. 1 ст. 1 Закону №2019).

Оператор системи розподілу - це юридична особа, відповідальна за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію, технічне обслуговування та розвиток системи розподілу і забезпечення довгострокової спроможності системи розподілу щодо задоволення обґрунтованого попиту на розподіл електричної енергії з урахуванням вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та забезпечення енергоефективності (п. 56  Закону № 2019).

Постачальник універсальної послуги - це визначений відповідно до Закону №2019 електропостачальник, який виконує зобов'язання щодо надання універсальної послуги (п. 67 п. 1 ст. 1 Закону №2019).

Універсальна послуга - це постачання електричної енергії побутовим та малим не побутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, визначених відповідно до Закону №2019, на всій території України (п. 93 п. 1 ст. 1 Закону №2019).

Споживач - це фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, або юрособа, що купує електричну енергію для власного споживання (п. 84 п. 1 ст. 1 Закону № 2019).

Правила роздрібного ринку електричної енергії затверджено постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14.03.2018 № 312.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»