• Посилання скопійовано

Постачальник склав декілька ПН протягом дня отримання авансу: коли це правомірно, а коли – ні?

Чи можна складати декілька ПН при перерахуванні авансу однією сумою? Коли одна ПН при перерахуванні декількох авансів протягом дня не буде вважатися помилкою?

Постачальник склав декілька ПН протягом дня отримання авансу: коли це правомірно, а коли – ні?

Декілька ПН при перерахуванні авансу однією сумою

Податківці у ІПК від 29.03.2019 р. №1340/ІПК/04-36-12-01-16 навели норми п. 201.1201.7 та 187.1 ПКУ.

Відповідно до п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

При цьому за п. 201.7 ПКУ ПН складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

П. 187.1 ПКУ встановлено правило визначення першої події. ПЗ з ПДВ нараховується на дату отримання авансу або дату постачання товарів.

Відповідно у покупця за п. 198.3 ПКУ датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

  • дата списання коштів з банківського рахунку платника податку на оплату товарів/послуг;
  • дата отримання платником податку товарів/послуг (п. 198.2 ПКУ).

На підставі вищенаведених норм та п. 44.1 ПКУ податківці наголосили, що податкова накладна складається окремо на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Тому складання двох або більше податкових накладних у випадку отримання попередньої оплати товарів/послуг однією сумою не відповідає нормам ПКУ та не дає можливості ідентифікувати операції.

За такими ПН суми ПДВ до податкового кредиту не можуть бути віднесені, оскільки такі ПН не відповідають первинним документам.

А ось якщо оплат було кілька протягом одного дня, слід складати окремі податкові накладні на кожну отриману суму авансу. Але якщо їх поєднати в одну податкову накладну (навіть, якщо аванси надійшли за різними договорами), це не буде вважатися помилкою (про що далі).

Щодо наслідків для постачальника податківці вказали, що згідно з нормами чинного законодавства він зобов’язаний самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ. Від себе додамо, для продавця це теж проблема, оскільки ст. 120-1 ПКУ передбачено відповідальність не лише за порушення строків реєстрації ПН та/або РК в ЄРПН, а й за помилки при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної.

Тож, якщо покупець подасть на такого продавця скаргу (у формі додатку Д8 до декларації з ПДВ) за неправильно складену ПН, йому загрожуватиме позапланова податкова документальна перевірка і штраф: за наслідками самої перевірки – 170 грн, а ось якщо не виконати вимоги податківців та не виправити помилку, від 10 до 100% суми ПДВ в такій податковій накладній.

Тож краще за все йти за рекомендаціями ДФС та анулювати неправильно складені ПН шляхом складання РК з типом причини 103 та скласти одну правильну ПН. Як скласти такий РК, читайте тут.

 

Одна ПН при перерахуванні декількох авансів протягом дня

Свого часу податківці наголошували, що у такому випадку ПН можна складати за рекомендаціями з УПК №127. Зокрема, у випадку отримання кількох авансових платежів протягом одного дня від одного і того ж покупця за один і той же товар в межах одного і того ж договору не буде вважатися помилкою, коли постачальником буде виписана одна податкова накладна на загальну суму таких авансових платежів.

Періодичність складання податкових накладних протягом звітного періоду на одного контрагента-покупця, у тому числі і зведених податкових накладних за операціями з постачання, які мають ритмічний характер, може бути передбачена у цивільно-правовому договорі з таким покупцем.

Якщо у цивільно-правовому договорі з покупцем не передбачено складання зведених податкових накладних та покупець одного і того ж дня оплачує товар кількома авансовими платежами в межах різних цивільно-правових договорів, також не буде вважатися помилкою, якщо продавцем буде складена одна податкова накладна на загальну суму таких авансових платежів.

Така ж ситуація може виникнути, якщо продавець відвантажує товари покупцю декілька разів протягом одного дня в межах однієї цивільно-правової угоди. У такому випадку податківці стверджують, що ПН слід складати з урахуванням умов угоди.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»