• Посилання скопійовано

Імпорт ОЗ як внеску до статутного капіталу: чи буде право на податковий кредит?

ДФСУ розглянула звернення щодо подання документів до органів фіскальної служби при здійсненні іноземної інвестиції шляхом внесення до статутного капіталу юридичної особи вантажних автомобілів і оподаткування цієї господарської операції

Імпорт ОЗ як внеску до статутного капіталу: чи буде право на податковий кредит?

В ІПК від 05.04.2019 р. №1452/6/99-99-15-02-02-15/ІПК ДФСУ відповіла одразу на два питання:

  1. чи треба подавати в податкову якісь документи для реєстрації іноземної інвестиції у вигляді ОЗ;
  2. які податкові наслідки матиме така інвестиція?

Щодо першого питання ДФСУ відповіла чітко: на сьогодні немає норм чинного законодавства, які б визначи порядок інформування в будь-який спосіб органів ДФС щодо здійснення іноземних інвестицій шляхом внесення до статутного капіталу основних фондів. Тобто жодного додаткового пакету документів оформлювати на такий внесок не потрібно.

А ось щодо другого питання ДФСУ зазначила наступне.

Щодо податку на прибуток. Не слід забувати, що це операція із нерезидентом, та ще й пов'язаною особою. Тому податківці нагадали, що фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму перевищення договірної (контрактної) вартості (вартості, за якою відповідна операція повинна відображатися при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку) придбаних товарів (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки», при здійсненні контрольованих операцій у випадках, визначених ст. 39 ПКУ. І така різниця застосовується за результатами податкового (звітного) року.

Отже, якщо операції зі збільшення статутного капіталу шляхом внесення іноземних інвестицій у вигляді основних засобів підпадають під визначення контрольованих, то за такими операціями може виникати різниця, визначена у пп. 140.5.2 ПКУ.

Щодо ПДВ. Відповідно до пп. «б» п. 198.1 ПКУ до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій, зокрема з придбання необоротних активів (у тому числі у зв’язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду).

Відповідно до п. 198.2 ПКУ для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою виникнення права на віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ.

Відповідно до п. 190.1 ПКУ базою оподаткування ПДВ для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

Таким чином, операція із ввезення основних фондів на митну територію України з метою подальшого внесення їх до статутного фонду юридичної особи – резидента є об'єктом оподаткування ПДВ та підлягає оподаткуванню за основною ставкою (20%).

При ввезенні основних фондів на митну територію України особа, що здійснила таке ввезення, зобов'язана сплатити податкові зобов'язання з ПДВ, визначені за такою операцією відповідно до п. 187.8 та п. 190.1 ПКУ.

Суми ПДВ, які були сплачені до бюджету при розмитненні ввезених на митну територію України необоротних активів, у тому числі і тих, що ввозяться як внесок до статутного фонду, платник податку відповідно до ст. 198 ПКУ має право включити до складу податкового кредиту на підставі належно оформлених митних декларацій.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»