• Посилання скопійовано

Як складати ПН на часткову передоплату за різні види товарів?

Звичайна практична ситуація: договором передбачено постачання декількох видів товарів. Та за них було отримано часткову передоплату. Як в такому випадку зазначати номенклатуру у ПН на суму передоплати? І як складати ПН при наступному відвантаженні товару? Відповідає ДФСУ

Як складати ПН на часткову передоплату за різні види товарів?

Податківці у ІПК від 26.04.2019 р. №1879/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали, що податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (п. 201.7 ПКУ).

При цьому у разі часткової попередньої оплати товарів різної номенклатури платники податку (контрагенти за операцією) самостійно на підставі договорів та первинних (бухгалтерських) документів визначають, за який товар в межах договору здійснюється така попередня оплата.

А далі на дату отримання попередньої оплати постачальник зобов'язаний скласти податкову накладну на усю суму такої попередньої оплати, в якій визначити номенклатуру товарів відповідно з умовами договору.

На дату відвантаження товару постачальник повинен скласти податкову накладну на різницю між фактичною кількістю/вартістю такого поставленого товару та кількістю (вартістю) такого товару, яка відображена у ПН 1 (на яку було здійснено попередню оплату).

Врегулювання питань господарських правовідносин між суб'єктами господарювання не належить до сфери компетенції ДФСУ. Тобто податківці не мають права визначати, яка саме номенклатура товарів буде вказана в таких податкових накладних. Хоча свої рекомендації в коментованій ІПК вони, звісно, наводять.

Наприклад, якщо договором передбачено часткову передоплату за два товари (без деталізації номенклатури), то не буде порушенням складання постачальником ПН на суму передоплати, в якій буде зазначено повну номенклатуру товару 1 і часткову товару 2 (відповідно до суми передоплати).

Водночас, якщо наступною операцією буде постачання товару 2, то постачальник має скласти ПН на суму різниці частини номенклатури такого товару 2 у першій ПН на передоплату та повною номенклатурою поставленого товару 2.

 

Розрахунок коригування

Податківці нагадали, що порядок коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту врегульовано ст. 192 ПКУ.

Загальні роз'яснення щодо порядку складання розрахунків коригування до податкових накладних, у тому числі зайво складених на операцію з постачання товарів/послуг, надано у листах ДФС від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17 та від 22.06.2018 р. №18983/7/99-99-15-03-02-17, які платник податку може використовувати у своїй діяльності.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»