• Посилання скопійовано

Нерезидент надав в оренду сільгосптехніку: що з ПДВ?

Як консультують податківці, все залежить від того, яка саме техніка надається (транспортні засоби чи ні), кому і в яку оренду

Нерезидент надав в оренду сільгосптехніку: що з ПДВ?

Коментар до ІПК ДФС від 21.05.2019 р. №2276/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

На початку своєї консультації податківці зупинилися на визначенні того, чи є сільськогосподарська техніка транспортним засобом. Втім, ясності в цьому питання вони не додали. А лише зазначили, що з питання визначення терміну «транспортний засіб» та правомірності віднесення зазначеної у зверненні сільськогосподарської техніки до категорії транспортних засобів слід звернутися до інших та більш компетентних органів, зокрема, до Мінінфраструктури та Мінагрополітики.

Проте відповідь на це питання треба отримати неодмінно. Адже від того, чи належить техніка, яка надається в оренду, до транспортних засобів, залежить оподаткування орендної плати ПДВ. Чому так? Про це далі.

 

Оподаткування ПДВ

Слід згадати, що до об’єкта оподаткування ПДВ належать послуги, надані на митній території України. А місце надання цих послуг визначається згідно зі ст. 186 ПКУ.

При цьому зазначимо, що надання майна в оперативну оренду розглядається з метою оподаткування ПДВ як надання послуг (хоч за ЦКУ це і не так).  Докладно про це читайте також тут. А ось фінансова оренда прирівнюється до постачання товарів. Про це читайте тут.

Пунктами 186.2 – 186.4 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг, або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Місцем постачання послуг, зазначених у п. 186.3 ПКУ, вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або (у разі відсутності такого місця) місце постійного чи переважного його проживання. До таких послуг, зокрема, належать надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів.

Місцем постачання послуг, крім операцій, зазначених у п. 186.2 і 186.3 ПКУ, є місце реєстрації постачальника (п. 186.4 ПКУ).

 

Два варіанти оподаткування ПДВ операцій з надання сільгосптехніки в оренду

На підставі наведеного вище податківці дійшли висновків:

  1. якщо сільськогосподарська техніка належить до транспортних засобів і постачальником послуг із надання в їх оренду (лізинг) є нерезидент (суб’єкт господарювання, зареєстрований за межами митної території України), то операція з постачання таких послуг не є об’єктом оподаткування ПДВ. Відповідно, якщо орендодавець – резидент, то доведеться сплачувати з орендної плати ПДВ;

  2. якщо сільськогосподарська техніка не належить до транспортних засобів, то місцем постачання послуг із надання в її оренду (лізинг) вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання. Таким чином, хто є орендодавцем, не важливо, головне, хто є орендарем.  Якщо орендарем є резидент України, то орендна плата є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Якщо техніку резиденту надає в оренду нерезидент

Особливості оподаткування ПДВ послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, визначено у ст. 180 і 208 ПКУ.

Згідно з п. 180.2 ПКУ особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг.

Відповідно до п. 208.2 і 208.3 ПКУ отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 ПКУ.

При цьому отримувач послуг – платник ПДВ складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку, яка є підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту у встановленому порядку.

Така податкова накладна підлягає обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Якщо отримувача послуг зареєстровано як платника податку, сума нарахованого податку включається до складу податкових зобов'язань декларації з ПДВ за відповідний звітний період.

Отже, отримувач послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, є податковим агентом такого нерезидента та, зокрема, відповідальною особою у частині нарахування та сплати податку до бюджету за такою операцією. Про це докладніше ми розповідали туттут та ось тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»