• Посилання скопійовано

Чому блокують ПН/РК, які відповідають «прохідним» ознакам: позиція податківців

За словами І. Лавріцького, в. о. директора Департаменту моніторингу ризикових операцій ДФСУ, такі платники або їх контрагенти є такими, що відповідають критеріям ризиковості згідно з п. 10 Порядку

Чому блокують ПН/РК, які відповідають «прохідним» ознакам: позиція податківців

«Вісник. Офіційно про податки»

З 11 травня 2019 р. набрали чинності зміни до постанови Кабміну від 21.02.2018 р. №117 щодо моніторингу ризикових операцій і зупинення реєстрації ПН/РК. Ці зміни були внесені урядовою постановою від 24.04.2019 р. №391. Їх небагато, але вони суттєво вплинули на систему роботи.

Доповнено ознаки, за умови відповідності яким не зупиняється реєстрація ПН/РК в ЄРПН:

  • платникам, яким було дозволено без моніторингу реєструвати ПН/РК з обсягом до 500 тис. грн і не більше ніж 50 тис. грн на одного контрагента, введено додаткову умову щодо сплати в попередньому місяці 20 тис. грн ПДВ;
  • до ознаки щодо сплати податку (Р) за умови навантаження (D) 5% за всіма податками і зборами (не включаючи ПДВ, сплаченого при ввезенні товарів на митниці) додано вимогу щодо сплати 400 тис. грн ПДВ за попередній рік від дати складання ПН/РК.

Дізнатися значення показників: D (податкове навантаження за останні 12 календарних місяців), Р (сума ПДВ, зазначена у ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН у звітному періоді) платники можуть в Електронному кабінеті в режимі онлайн у розрізі періодів та позитивної податкової історії платника податку за визначеними критеріями.

Що робити платникам, реєстрація ПН/РК яких зупиняється попри те, що подані на реєстрацію документи відповідають «прохідним» ознакам? У будь-якому разі в квитанції завжди зазначається причина, з якої зупинено реєстрацію ПН/РК. Вірогідніше за все, такі платники або їх контрагенти є такими, що відповідають критеріям ризиковості, визначеним у п. 10 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою №117 (далі – Порядок №117).

В Електронному кабінеті надано онлайн-доступ до інформації щодо відповідності платника податку критеріям ризиковості. Ця інформація, за її наявності, відображається в особистому кабінеті із зазначенням пункту таких критеріїв, а також дати внесення та виключення платника податку до/з переліку ризикових платників податків.

Якщо платник бачить, що не може зареєструвати ПН/РК, то у такому випадку спікер радить, по-перше, подати через Електронний кабінет документи для їх розблокування.

Платник податків може подати письмові пояснення та копії документів одразу до кількох ПН/РК, якщо вони складені на одного отримувача – платника податку за одним і тим самим договором або якщо в таких ПН/РК відображено однотипні операції. Це такі, що мають однакові коди УКТ ЗЕД товарів або коди послуг за ДКПП.

Подані платниками документи розглядає Комісія регіонального рівня і виносить відповідне рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації протягом п’яти робочих днів, яке надсилає платнику податку, якщо обсяг постачання в зареєстрованих у поточному місяці ПН та РК (з урахуванням поданої ПН) менше 30 млн грн, а сам платник на дату зупинення реєстрації ПН/РК не відповідав критеріям ризиковості платника ПДВ.

Якщо такий обсяг за місць становить більше 30 млн та/або якщо платник на дату зупинення реєстрації ПН/РК відповідав критеріям ризиковості платника ПДВ, то комісія ДФС України розглядає ще два робочі дні з метою визначення правильності прийняття рішення Комісією регіонального рівня.

По-друге, платник податку може звернутися до ГУ ДФС за місцем реєстрації та надати з метою виключення з переліку ризикових платників необхідні документи і пояснення із зазначенням діяльності підприємства, кількості працівників, обсягу операцій, наявності офісних, складських, виробничих приміщень тощо.

У порядку заповнення Таблиці даних платника (додаток 3 Порядку №117) жодних змін не відбулося. У ній зазначається інформація про специфіку діяльності платника податку, і вона є дієвим засобом попередження зупинення реєстрації ПН/РК.

Критерії ризиковості платника податку та критерії ризиковості здійснення операцій, перелік показників, що визначають позитивну податкову історію платника податку від 05.11.2018 р., розміщено на офіційному порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/zupinennya-reestratsii-pn/357077.html.

Там само платники податку можуть ознайомитися з Переліком кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, кодів продукції та послуг згідно з ДКПП, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування, які подано на реєстрацію до ЄРПН критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні моніторингу.

Іван Лавріцький,
в. о. директора Департаменту моніторингу ризикових операцій ДФС України

***

Читайте також:

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»