• Посилання скопійовано

Cписання ТМЦ у разі пожежі: відображаємо правильно

Чи треба нараховувати ПДВ при списанні ТМЦ через пожежу і як цього уникнути? Чи слід коригувати фінрезультат на суму таких списаних активів з метою сплати податку на прибуток? Як відобразити в бухгалтерському обліку таке списання?

Cписання ТМЦ у разі пожежі: відображаємо правильно

Коментар до ІПК від 30.05.2019 р. №2481/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Почнемо з бухгалтерського обліку товарно-матеріальних цінностей (тобто, запасів), які постраждали внаслідок пожежі. При цьому слід діяти за нормами П(С)БО 9.

Варіантів тут буде два: або ці запаси не підлягають ремонту і їх доведеться списати, або їх все ж таки можна відремонтувати або використовувати далі, але з уцінкою. А для визначення цього потрібно провести інвентаризацію!

Є і ще один нюанс: треба встановити, хто винен в тому, що підприємству доведеться понести додаткові витрати. Тобто, маємо пряму матеріальну шкоду, і якщо буде встановлено винну особу, вона буде її відшкодовувати. Знову ж таки, цю шкоду доведеться порахувати. А ще (якщо винна особа це працівник) КЗпП передбачає два види матеріальної відповідальності, повну і обмежену середнім заробітком.

Згідно із Планом рахунків нестачі і втрати від псування цінностей відображаються за субрахунком 947 в тому періоді, в якому вони були встановлені. При цьому згідно з п. 20 П(С)БО 16 втрати запасів визнаються іншими операційними витратами. Власне, облік витрат як від нестач, так і від псування запасів однаковий, тому докладніше про нього читайте тут.

А далі перейдемо до податкового обліку таких втрат.

 

Податок на прибуток

Наразі навіть ті платники податку на прибуток, які застосовують податкові різниці, не повинні коригувати фін результат до оподаткування щодо зазначених вище витрат. Оскільки це не передбачено розд. ІІІ ПКУ.

А ось щодо ПДВ наслідки, скоріш за все, будуть.

 

Щодо ПДВ

У ІПК від 30.05.2019 р. №2481/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці нагадали про норму п. 185.1 ПКУ щодо визначення об’єкта оподаткування ПДВ та що є постачанням товарів за пп. 14.1.191 ПКУ.

Відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

При цьому не є постачанням товарів випадки, коли основні виробничі засоби або невиробничі засоби ліквідуються у зв'язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, а також в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, у тому числі в разі викрадення необоротних активів, або коли платник податку надає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення необоротних активів в інший спосіб, внаслідок чого необоротний актив не може використовуватися за первісним призначенням.

В коментованій ІПК податківці навели й п. 189.9 ПКУ. Ним передбачено не застосування правил п. 198.5 ПКУ стосовно випадків, коли основні виробничі або невиробничі засоби ліквідуються у зв'язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили. Але ця норма поширюється тільки на ОЗ.

Тобто, коли ми ліквідуємо знищені або зруйновані внаслідок пожежі ОЗ, податкове зобов’язання з ПДВ нараховувати не потрібно.

З іншого боку, за п. 198.5 ПКУ платник податку зобов'язаний нарахувати ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня місяця і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з ПДВ, у разі якщо вони призначаються для їх використання або починають використовуватися в неоподатковуваних ПДВ операціях або в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ).

Тому при списанні запасів (зокрема, і знищених або пошкоджених пожежею) платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. Оскільки на зазначену категорію активів норми п. 189.9 ПКУ не поширюються. Виключення з цього правила – якщо запаси, які списуються:

  • були придбані без ПДВ (зокрема, у неплатників цього податку або завдяки податковій пільзі);
  • були придбані до 01.07.2015 р. і покупець не скористався правом на податковий кредит за такою покупкою.

Базою оподаткування ПДВ при цьому для запасів  буде різною (п. 189.1 ПКУ).

Якщо це придбані товари, то базою нарахування ПЗ з ПДВ буде вартість їх придбання.

А ось якщо це власна продукція, то платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання згідно з пп. 198.5 ПКУ, виходячи з вартості товарів/послуг, придбаних з ПДВ і частково або повністю використаних для виробництва такої продукції. Принаймні, таке роз’яснення наводили податківці в консультації від 14.09.2018 р. №4040/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Як складати ПН у такому випадку, читайте тут.

І не забувайте: у разі, коли платник податків не здійснив відповідного нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за результатом викрадення (знищення внаслідок пожежі) товарно-матеріальних цінностей, а контролюючим органом в ході проведення документальної перевірки буде встановлено факт заниження податкових зобов’язань з ПДВ та донараховано податкові зобов’язання з ПДВ, до цього платника застосовуватимуться відповідні фінансові санкції.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»