• Посилання скопійовано

Влаштовуємо виставку або навчальний семінар за кордоном: що з ПДВ?

Послуги, які надаються за кордоном, зазвичай не оподатковуються ПДВ. Але для цього треба правильно визначити місце їх надання за ст. 186 ПКУ. Податківці роз’яснили, як це працює на прикладі послуг з влаштування платних виставок, конференцій, навчальних семінарів тощо

Влаштовуємо виставку або навчальний семінар за кордоном: що з ПДВ?

В ІПК від 07.06.2019 р. №2618/6/99-99-15-03-02-15/ІПК ДФСУ нагадала, що згідно з пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Пунктами 186.2 — 186.4 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Відповідно до пп. 186.2.3  ПКУ місцем постачання послуг у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших схожих послуг, включаючи послуги організаторів діяльності в зазначених сферах та послуги, що надаються для влаштування платних виставок, конференцій, навчальних семінарів та інших схожих заходів, є місце їх фактичного надання.

Таким чином, якщо постачання послуг у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших схожих послуг, включаючи послуги організаторів діяльності в зазначених сферах та послуги, що надаються для влаштування платних виставок, організації, облаштування та обслуговування експозиційних стендів, конференцій, навчальних семінарів та інших подібних заходів, здійснюється за межами митної території України — операції з постачання таких послуг не підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ.

А ми від себе додамо наслідки для надавача таких послуг – резидента, якщо він є платником ПДВ (докладно ми це розглядали тут).

Податкова накладна на такі послуги не складається. Але їх обов’язково слід відобразити у рядку 5 розділу І декларації з ПДВ (а також в додатку Д6). 

А ще слід пам’ятати про долю податкового кредиту за наслідками цієї операції.  Так, якщо послуги нерезиденту не оподатковуються ПДВ, то у постачальника-резидента право на податковий кредит залишається в повному обсязі. Але при цьому слід визначити податкове зобов’язання (таким чином відбувається «коригування» податкового кредиту).

І тут можливі два варіанти: 

  1. якщо придбані та/або виготовлені платником податку товари/послуги, необоротні активи у подальшому використовуються частково в оподатковуваних операціях та частково в неоподатковуваних ПДВ операціях (у тому числі, операціях, що не є об’єктом оподаткування ПДВ), то такий платник податку зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ відповідно до п. 199.1 ПКУ, виходячи із частки, визначеної на підставі п. 199.2 ПКУ;

  2. якщо придбані та/або виготовлені платником податку товари/послуги, необоротні активи у подальшому використовуються повною мірою в неоподатковуваних ПДВ операціях (у тому числі, операціях, що не є об’єктом оподаткування ПДВ), то такий платник податку зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»