• Посилання скопійовано

Анульовано реєстрацію платника ПДВ? Від штрафів це не врятує

Розглянемо консультацію податківців щодо можливості подання декларації та реєстрації ПН/РК при повторній реєстрації платником ПДВ після анулювання свідоцтва платника ПДВ за період, який передує такому анулюванню

Анульовано реєстрацію платника ПДВ? Від штрафів це не врятує

Податківці у ІПК від 12.06.2019 р. №2682/6/99-99-12-02-01-15/ІПК зазначили, що особа, яка реєструється платником ПДВ повторно (після анулювання попередньої реєстрації), відповідно до вимог ПКУ вважається новим платником податку.

Відповідно така особа не має права подавати звітність з ПДВ та реєструвати в ЄРПН податкові накладні/розрахунки коригування за період її попередньої реєстрації платником податку.

На практиці це означає: якщо податківці завітають на перевірку до суб’єкта господарювання, анулювання реєстрації ПДВ якого було припинено, і який має за «старий» період перебування платником ПДВ неподані декларації або незареєстровані ПН чи РК, податківці можуть накласти такі штрафні санкції:

  • у розмірі 50% від суми ПДВ за відсутність реєстрації протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, ПН та/або РК до такої ПН в ЄРПН (п. 120-1.2 ПКУ). ДФСУ нагадує, що п. 120-1.2 ПКУ не визначено винятків щодо застосування штрафних санкцій за відсутність реєстрації податкових накладних в ЄРПН, крім випадків зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН згідно з п. 201.16 ПКУ. Тобто анулювання реєстрації платника ПДВ штрафам не завадить;

  • штраф в розмірі 170 гривень (або 1020 грн, якщо це повторне порушення) за неподання декларації.

Крім цього, податківцями буде самостійно донарахована сума податкових зобов’язань з накладенням штрафу у розмірі 25% від суми визначеного податкового зобов’язання, при повторному визначенні – 50%. Звертаємо увагу, що податківцями буде донарахована лише сума ПЗ з ПДВ без врахування ПК за такий період.

Керівники та інші посадові особи продавця несуть адміністративну відповідальність згідно зі ст. 163-1 КУпАП у вигляді адмінштрафу від 5 до 10 нмдг.

При цьому у такого платника податку фактично відсутня можливість хоч якось мінімізувати штрафи, навіть якщо він в подальшому повторно зареєструється як платник ПДВ. Адже цей «старий» період для нього є закритим і якось відкоригувати дані він не може.

Звертаємо увагу, що для податківців «вагомою причиною» для ненакладання штрафу навіть не стає факт рейдерського захоплення підприємства (зокрема, в даній ІПК розглядається саме така ситуація).

Навіть технічні проблеми з сервером, на їхню думку, не звільняють платника податку від штрафів (про це ми писали тут та тут).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»