• Посилання скопійовано

Чай, кава, питна вода для офісу: чи буде ПК з ПДВ?

Податківці надали дві свіжі консультації щодо податкових наслідків з ПДВ у разі придбання товарів/послуг для санітарно-гігієнічних та господарсько-адміністративних витрат (питна вода, чай, кава, цукор, вершки, квіти тощо)

Чай, кава, питна вода для офісу: чи буде ПК з ПДВ?

Коментар до ІПК ДФС від 07.06.2019 р. №2622/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

та від 31.05.2019 р. №2498/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

 

Право на податковий кредит

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари (послуги, основні фонди) почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Відповідно суми ПДВ, нараховані (сплачені) платником податку у зв'язку з придбанням товарів/послуг, у тому числі і для санітарно-гігієнічних та господарсько-адміністративних витрат (питна вода, чай, кава, цукор, вершки, квіти тощо), включаються до складу ПК за умови наявності відповідного документального підтвердження (податкові накладні/розрахунки коригування до таких ПН, зареєстровані в ЄРПН, митні декларації, інші документи, передбачені п. 201.11 ПКУ).

Але це ще не все! Адже одразу виникає питання: чи не доведеться такий ПК одночасно коригувати шляхом визнання ПЗ?

 

Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ?

Підпункт «г» п. 198.5 ПКУ зобов’язує платника податку нарахувати ПЗ з ПДВ (та скласти зведену ПН), якщо придбані з ПДВ товари чи послуги призначаються (або починають використовуватись) в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ).

Тут варто зазначити, що господарською діяльністю відповідно до пп. 14.1.36 ПКУ є діяльність особи, пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу.

При цьому податківці наводять доволі не однозначний висновок: якщо вартість зазначених товарів включається до складу витрат та відповідно до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об'єктом оподаткування (тобто компенсуються покупцями, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ), дані товари визнаються такими, що призначаються для використання (використані) у господарській діяльності, в оподатковуваних операціях, і додаткового нарахування податкових зобов'язань за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ, не здійснюється.

Зазначимо, що з часу попередньої консультації чіткості у цьому питанні не додалося. Так, з однієї сторони говорять про включення до складу витрат – а за П(С)БО витрати на каву, чай та санітарно-гігієнічні потреби за наявності первинних документів потрапляють до складу витрат (зокрема, адміністративних).

А з іншої сторони, вказують на необхідність компенсації покупцями таких витрат, що повинні збільшити базу оподаткування ПДВ. А тут зрозуміло, що ті, хто ці товари споживає (та, навіть, і контрагенти, які завітали до офісу), пригощаються безкоштовно.

Отже, обережним платникам податків варто нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ у випадку придбання питної води, чаю, кави, цукру, вершків тощо, навіть якщо за внутрішніми документами зазначено, що вони були придбані для санітарно-гігієнічних та господарсько-адміністративних потреб підприємства.

І ще одне. Невключення суми ПДВ до податкового кредиту при придбанні таких товарів чи послуг не звільняє суб’єкта господарювання від нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Звісно, якщо вони були придбані з ПДВ. Тому зекономити час і просто проігнорувати право на податковий кредит наразі не вийде.

Хоча виходом у цій ситуації може стати придбання таких товарів у неплатника ПДВ. У такому разі ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ нараховувати буде не потрібно. Про це ми писали тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»