• Посилання скопійовано

Який порядок коригування, якщо кошти за повернений товар зараховано в оплату іншого товару?

Постачальником було виписано податкові накладні за датою відвантаження товару і отримано оплату за нього. Але надалі такий товар був повернений, а кошти зараховано за інший товар, що буде постачатись. Розглянемо, як в такому випадку здійснювати коригування

Який порядок коригування, якщо кошти за повернений товар зараховано в оплату іншого товару?

За загальним правилом податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (п. 201.7 ПКУ).

Отже, якщо, наприклад, товар постачається декількома видатковими накладними, то платник податку складає ПН на кожне таке відвантаження товару. При цьому, якщо декілька відвантажень за одним договором було здійснено протягом одного дня, то не буде помилкою складання однієї ПН на загальну вартість відвантажених товарів за таким договором (роз’яснення податківців ми наводили тут та тут).

Своєю чергою, згідно з п. 192.1 ПКУ якщо після постачання товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів (послуг) особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів (послуг), суми ПЗ та ПК постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до ПН, складеному в порядку, встановленому порядку, та зареєстрованому в ЄРПН.

При цьому, як роз’яснюють податківці у ІПК від 20.05.2019 р. №2240/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, в даному випадку платник податку на дату повернення таких товарів до кожної такої податкової накладної складає розрахунок коригування, який підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем.

Водночас на суму коштів, що були сплачені за такі товари та які не повертаються покупцю, а зараховуються як попередня оплата (авансовий платіж) за інші товари, які підлягають постачанню, але ще не були поставлені такому покупцю, постачальник на дату такого зарахування (перша подія) повинен скласти відповідну(і) податкову(і) накладну(і) та зареєструвати її(х) в ЄРПН.

Крім цього, податківці зауважили, що у випадку отримання кількох авансових платежів протягом одного дня від одного і того ж покупця за одні і ті ж товари не буде вважатися помилкою, якщо постачальником буде складена одна податкова накладна на загальну суму таких авансових платежів.

То ж наприклад, у разі повернення товару на постачання якого було складено декілька ПН і відповідно декілька РК і вся сума оплати за такий товар буде зарахована в рахунок постачання іншого товару платник податку може скласти одну нову ПН на всю суму таких коштів.

***

Читайте також: Зарахували передоплату до рахунку поставленого товару: як скласти РК?

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»