• Посилання скопійовано

«Мінусовий» РК: чи застосовується штраф за несвоєчасну реєстрацію?

Позиції ДФСУ і Мінфіну в даному питанні співпадають – несвоєчасна реєстрація РК на зменшення суми ПДВ призведе до штрафу. Розглянемо це питання детальніше на підставі роз’яснень відповідних органів

«Мінусовий» РК: чи застосовується штраф за несвоєчасну реєстрацію?

Питання "чи будуть застосовуватись штрафи за несвоєчасну реєстрацію «мінусового» РК (РК на зменшення)" давно турбує всіх платників податку.

Проблема в тому, що штрафи за п. 120-1.1 ПКУ визначаються виходячи з суми ПДВ, зазначеної у таких ПН або РК, а в даному випадку така сума ПДВ є від’ємною.

 

Позиція податківців

У листі ДФСУ від 19.03.2019 р. №857/4/99-99-12-02-01-13 податківці зазначили, що платники податків повинні бути рівними перед законом, в тому числі і в частині невідворотності настання визначеної законом відповідальності у разі порушення податкового законодавства. І у випадку складання РК до ПН на зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг) їх постачальнику, сума штрафної санкції, розмір якої визначений п. 120-1.1 ПКУ, має розраховуватися, виходячи з абсолютної величини суми податку, зазначеної в такому РК (тобто без врахування того, що сума ПДВ є від’ємною).

Однак, оскільки вказане питання не регламентоване ПКУ та має неоднозначне трактування податківці у вищезазначеному листі звернулися до Мінфіну з проханням підтвердити або спростувати доречність такого підходу до накладання штрафів за п. 120-1.1 ПКУ.

 

Що відповів Мінфін?

Мінфін у листі від 24.04.2019 р. №11310-09-63/11490 підтримав позицію податківців і зазначив, що сума штрафу розраховується з суми податку, зазначеної у РК, в якому передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг), виходячи з абсолютної величини значення такої суми податку. Тобто знак «мінус» перед сумою такого ПДВ не буде братися до уваги. 

 

Коли штрафи за несвоєчасну реєстрацію РК не застосовуються?

Мінфін зазначив, що у разі порушення платником податку граничного строку реєстрації або відсутності реєстрації в ЄРПН РК до ПН, що не надаються отримувачу (покупцю), складені на постачання товарів (послуг) для операцій, які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою, штрафні санкції, передбачені ст. 120-1 ПКУне застосовуються.

При цьому звертаємо увагу, що для такого звільнення від штрафів для РК повинні одночасно виконуватись обидві зазначені умови (отримувачем є неплатник і операція звільнена від оподаткування або оподатковується за нульовою ставкою).

 

З якої дати розраховується термін для реєстрації РК?

У ПКУ (п. 201.10 ПКУ) для розрахунків коригування, складених постачальником товарів (послуг) до ПН, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг) їх постачальнику (тобто ті РК, що реєструються покупцем) встановлено строк реєстрації протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Однак Кодексом (або Порядком №1307) жодного механізму фіксації дати отримання покупцем від постачальника такого РК не передбачено.

Звернув на це увагу і Мінфін, зокрема, вказавши, що на сьогодні форма ПН, яка затверджена наказом МФУ №1307 не містить такого реквізиту, як дата отримання РК до ПН отримувачем (покупцем).

Водночас змінами до форми ПН, які було внесено податківцям у лютому, також не передбачено запровадження реквізиту щодо дати отримання РК до ПН отримувачем (покупцем).

Відповідно до цього фахівці Мінфіну запропонували ДФС під час підготовки проекту наказу щодо внесення змін до форми ПН та порядку її заповнення розглянути можливість внесення необхідних змін, які стосуються вищезазначеного питання.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»