• Посилання скопійовано

Коли операції з програмною продукцією звільняються від оподаткування ПДВ?

Свою точку зору щодо визначення умов, за яких операції з постачання програмної продукції і операції з програмною продукцією звільняються від оподаткування ПДВ, надав Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики

Коли операції з програмною продукцією звільняються від оподаткування ПДВ?

Насамперед нагадаємо, що згідно з п. 26-1 підрозділу 2 розд. ПКУ тимчасово, до 1 січня 2023 року, від оподаткування ПДВ звільнено операції з:

  • постачання програмної продукції;
  • програмною продукцією, плата за які не вважається роялті, згідно з абз. 2-7 пп. 14.1.225 ПКУ.

При цьому для цілей цього пункту до програмної продукції відносяться:

  • результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;

  • примірники (копії, екземпляри) комп’ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп’ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп’ютерної програми чи в іншій формі;

  • будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу;

  • криптографічні засоби захисту інформації.

Своєю чергою, у листі від 29.05.2019 р. №04-27/10-360(102508) Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, який адресовано Мінфіну, роз’яснюється, що сенс зазначеного пункту полягає у тому, що звільнення від оподаткування ПДВ застосовується до операцій з постачання програмної продукції, а також до операцій з програмною продукцією, плата за які не є роялті.

Тобто, якщо в результаті надання послуг з комп’ютерного програмування створюється і фактично передається замовнику програмна продукція (її екземпляр), з передачею або виникненням у замовника права інтелектуальної власності або права власності на екземпляр, то такі операції звільняються від оподаткування ПДВ.

Проте варто зауважити, що згідно з ч. 3 ст. 21 Закону «Про комітети Верховної Ради України» роз’яснення Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики щодо положень ПКУ не мають статусу офіційного тлумачення. Тому, на нашу думку, таке роз’яснення можна використовувати хіба що довідково. А з питань точного визначення, чи підпадає певна операція з програмною продукцією до звільнених операцій, чи ні необхідно звертатися безпосередньо до податківців за індивідуальною податковою консультацією.

***

Читайте також: 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»