• Посилання скопійовано

Надаєте послуги нерезиденту: що з податковим кредитом з ПДВ?

Отримувач послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ, складає ПН та має право на податковий кредит за такою ПН

Надаєте послуги нерезиденту: що з податковим кредитом з ПДВ?

Офіс ВПП ДФС нагадує, що щодо оподаткування послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, то ст. 208 ПКУ встановлені правила оподаткування в разі постачання особою-нерезидентом, яку не зареєстровано як платника податку, послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, особі, яку зареєстровано як платника податку, чи будь-якій іншій юридичній особі-резиденту.

Отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 ПКУ (п. 208.2 ПКУ).

При цьому, отримувач послуг складає та реєструє в ЄРПН податкову накладну.

Якщо податкову накладну, складену на підставі п. 208.2 ПКУ зареєстровано в ЄРПН своєчасно, то вже на дату складання вона дає отримувачу послуг право на податковий кредит, а якщо податкову накладну зареєстровано в ЄРПН з порушенням строків, податковий кредит відображається у періоді реєстрації такої податкової накладної.

У випадку безоплатно отриманих послуг від нерезидента база оподаткування визначається, виходячи із звичайних цін.

У декларації з ПДВ послуги від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, відображаються у наступних рядках:

  • Податкові зобов’язання у рядку 6 декларації з ПДВ. У Додатку Д5 такі податкові зобов’язання не розшифровуються.
  • Податковий кредит у рядку 13 декларації з ПДВ. У Додатку Д5 такий податковий кредит не розшифровується.

 

Від редакції:
Якщо отримувача послуг зареєстровано як платника ПДВ, сума нарахованого податку включається до складу податкових зобов'язань декларації з ПДВ за відповідний звітний період.

Отже, отримувач послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, є податковим агентом такого нерезидента та, зокрема, відповідальною особою у частині нарахування та сплати податку до бюджету за такою операцією. Про це докладніше ми розповідали туттут та ось тут.

***

Читайте також: Нерезидент надав в оренду сільгосптехніку: що з ПДВ? 

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»