• Посилання скопійовано

Складання декількох ПН на одну суму передоплати не допускається!

Податківці вкотре зазначили, що складання декількох ПН на одну суму отриманої передоплати є порушенням порядку. У такому разі покупець втрачає право на ПК з ПДВ за такими ПН

Складання декількох ПН на одну суму передоплати не допускається!

Нагадаємо, що відповідно до п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

При цьому п. 201.7 ПКУ передбачено, що податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Відповідно до цього податківці у консультації від 12.07.2019 р. №3241/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначили, що складання двох або більше податкових накладних у випадку отримання попередньої оплати товарів (послуг) однією сумою не відповідає нормам ПКУ та не дає можливості ідентифікувати операції.

Таким чином, покупець не має підстав для віднесення до ПК сум ПДВ, зазначених в ПН, складених на кожний виписаний рахунок на окрему партію товару у разі здійснення підприємством попередньої оплати даного товару однією сумою.

Отже, з цього можна зробити висновок: якщо постачальник отримав декілька передоплат однією сумою, але за різними рахунками (партіями), він зобов’язаний скласти одну податкову накладну на загальну суму авансу і номенклатуру, оскільки саме отримана сума передоплати є підставою для виникнення ПЗ та складання ПН.

Такий підхід податківців не новий і озвучувався, зокрема, у їхній попередній консультації.

 

Як виправити?

Виправляти таку помилку доведеться шляхом складання «сторнуючих» розрахунків коригування до ПН, що було складено на частини отриманої суми, і виписати нову ПН датою отримання передоплати на повну суму.

Варто звернути увагу, що у таких РК може зазначатися тільки причина коригування «повернення товару або авансових платежів», оскільки лише з такою причиною можливе повне сторнування позицій в ПН. Окрім цього, нагадаємо, що ані такі помилкові ПН, ані РК до них у декларації не відображаються. І у разі якщо ПН і РК складено в різних періодах може виникнути ситуація із «заморожуванням» такої суми ПДВ у реєстраційному ліміті (детальніше про цю ситуацію ми писали тут).

 

А якщо постачальник відмовляється виправляти помилку?

Звичайно, що як складати РК, так і виписувати ПН необхідно постачальнику (реєстрацію РК при цьому здійснює покупець у термін 15 к. дн. з дня отримання такого РК від постачальника згідно з абз. 17 п. 201.10 ПКУ). А як бути, якщо постачальник відмовляється виправляти свою помилку? Самостійно складати РК покупець звичайно ж не може, але можливість повпливати на цю ситуацію все ж таки є.

Зокрема, така можливість може бути реалізована шляхом подання разом з декларацією за звітний період заяви зі скаргою на такого продавця (додаток 8 до Декларації з ПДВ) протягом 365 к. дн., що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний період, у якому постачальником було допущено помилку.

Звертаємо увагу, що до заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону №996, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Подання скарги права на формування ПК за такою операцією покупцю не надасть, проте протягом 90 календарних днів з дня надходження такої заяви зі скаргою контролюючий орган зобов'язаний провести документальну перевірку зазначеного продавця для з'ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов'язань з податку за такою операцією.

Внаслідок такої перевірки і виявлення помилок податківці вручають повідомлення-рішення з обов’язком реєстрації правильних ПН, після здійснення якого у покупця з’явиться право на ПК за такою операцією.

 

А якщо було декілька авансів протягом одного дня?

У такому випадку, спираючись на УПК №127, можна зробити висновок, що порядок виписки ПН сторони договору встановлюють самостійно. 

Тому, якщо це передбачено договором, то не буде вважатися помилкою, якщо продавцем буде складена одна податкова накладна на загальну суму таких авансових платежів (це питання ми розглядали тут).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    Сьогодні 07:051 2281
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202432
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024157
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202451
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024168