• Посилання скопійовано

Надаєте агентські послуги нерезиденту на території України: що з ПДВ?

У резидента при наданні на території України агентських послуг нерезиденту виникають ПЗ з ПДВ

Надаєте агентські послуги нерезиденту на території України: що з ПДВ?

Офіс великих платників податків ДФСУ розповідає, що відповідно до п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Пунктами 186.2 – 186.4 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг, або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Відповідно до п. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у п. 186.2 і 186.3 ПКУ.

У випадку, надання резидентом нерезиденту агентських послуг, які відсутні в переліку операцій, зазначених у п. 186.2 і 186.3 ПКУ, то місце постачання таких агентських послуг визначається відповідно до п. 186.4 ПКУ, а саме як місце реєстрації постачальника – резидента.

Отже, у платника податку (резидента) операції з постачання агентських послуг нерезиденту є об'єктом оподаткування ПДВ, за загальновстановленою ставкою 20%. Базою оподаткування ПДВ є агентська винагорода, яку отримує резидент за надані нерезиденту послуги.

Датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ у платника податку з постачання послуг нерезиденту, відповідно до п. 187.1 ПКУ, вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата послуг, що підлягають постачанню;
  • дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Отже, на дату, визначену відповідно до п. 187.1 ПКУ у резидента, який на території України надає агентські послуги нерезиденту, виникають податкові зобов'язання з ПДВ. На зазначену дату такий агент, складає та зареєструє в ЄРПН податкову накладну.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»