• Посилання скопійовано

Коли подавати заяву для відмови від «вугільної пільги» з ПДВ?

Київські податківці роз’яснили особливості подання заяви про відмову/зупинення використання пільги, передбаченої п. 45 підрозділу 2 розділу XX ПКУ

Коли подавати заяву для відмови від «вугільної пільги» з ПДВ?

Коментар до  ІПК від 24.07.2019 р. №3440/ІПК/10-36-12-01 

Тимчасово, до 1 січня 2022 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД (п. 45 підрозділу 2 розділу XX ПКУ). У разі застосування зазначеної пільги норми п. 198.5 ПКУ не застосовуються в частині товарів/послуг, необоротних активів, суми ПДВ з вартості яких були включені до податкового кредиту у звітних (податкових) періодах, що передували періоду початку застосування пільги.

Така «вугільна» пільга після звільнення діє за замовчуванням. А тому, якщо платник податку бажає відмовитися від неї, він має подати заяву або взагалі про відмову від пільги, або про тимчасове зупинення використання такої пільги – на один або кілька звітних (податкових) періодів.

 

Як нподавати заяву?

У абз. 3 п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ чітко зазначається, що заява, у якій вказується перелік товарних позицій товарів згідно з УКТ ЗЕД і період, на який платник відмовляється або зупиняє використання пільги, подається до контролюючого органу за місцем реєстрації платника податку до настання звітного періоду, у якому платник податку не передбачає її використання.

Відмова від використання «вугільної» пільги, вказаної в п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, або застосування її використання зупиняється з першого числа звітного (податкового) періоду, зазначеного в заяві.

Крім цього, податківці у коментованому листі наголошують, що така заява не є додатком до декларації та може бути подана як самостійний документ. Тобто заява може бути подана в будь-який інший термін, аніж термін звітування з ПДВ.

 

Коли слід подати заяву та який період вказувати у ній, щоб не застосовувати пільгу?

Заяву потрібно подавати заздалегідь – до настання звітного періоду, у якому платник податку не передбачає використання «вугільної» пільги. Відповідно вказати у ній – період  з першого числа такого наступного звітного періоду.

Наприклад, якщо підприємство бажає відмовитися від пільги з вересня 2019 року на 1 місяць, то заяву слід подати у серпні 2019 року й вказати у ній період з 01.09.2019 року по 30.09.2019 року.

 

Чи можна внести зміни у вже подану заяву?

Податківці у коментованому листі зазначають, що форму заяви наведено в додатку 3 до Порядку №21. У ній при зазначенні періоду є зноска 3, в якій наголошується, що у заяві зазначається звітний (податковий) період, з якого платник податку не передбачає використання податкової пільги, але не раніше звітного (податкового) періоду, що настає за звітним (податковим) періодом, в якому подано заяву.

На підставі вищевказаного податківці дійшли висновку: подана платником в червні 2019 року заява із вказаним в ній періодом з 06.2019 по 06.2019 р.р. не може вважатися документом, який надає право з 01.07.2019 року використовувати пільгу, передбачену п. 45 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

При цьому можливість внесення змін до Заяви про відмову/зупинення використання пільги ПКУ не передбачено!

Висновок податківців дуже важливий: вони говорять, що оскільки заява подана у червні, то незважаючи на те, що платник податку зазначив період червень (тобто він помилився, адже мав вказати наступний звітний період, а внесення змін до заяви не передбачено), зважаючи на норми п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ податківці, прийнявши заяву у червні, говорять, що «вугільна» пільга не діятиме з липня!

Тож податківці не розглядають те, що платник податку просто помилився з періодом подання такої заяви. Та все одно приймають її до уваги – просто не дивляться на період відмови від пільги, зазначений у заяві!

Виходячи з того, якщо платник податку бажав не застосовувати «вугільну» пільгу з 06.2019 р. по 06.2019 р., то така заява мала бути подана у травні, а не в червні!

 

Чому виникає плутанина зі зазначенням періода відмови від пільги та датою подання заяви?

Справа в тому, що до 01.01.2017 р. норму п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ було сформульовано інакше. Раніше у ній передбачалося, що відмова від пільги застосовується з періоду, у якому було подано таку заяву.

Тоді, як ми з’ясували вище, норми п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, що діють з 2017 року, передбачають подання заяви вже заздалегідь – до настання звітного періоду, у якому платник податку не передбачає її використання.

 

Які наслідки неправильного зазначення періоду?

Розглянемо на прикладі, наведеному у коментовану листі. Так, платник податку вважав, що продаючи товари протягом червня 2019 року, він «вугільну» пільгу не застосовує, бо подав заяву. Тобто операції з постачання товарів не є звільненими та оподатковуються за ставкою 20% ПДВ. А тому він формував ПН з ПДВ на покупця, за якою покупець формував ПК з ПДВ.

А оскільки постачальник помилився з терміном подання заяви (якщо бажав незастосування пільги протягом червня 2019 року, то він не мав права у звітному періоді на відмову від пільги й помилково склав покупцеві податкову накладну з ПДВ на такі операції), то права на податковий кредит у покупця не буде. Тому всім покупцям варто перевірити, чи подавав постачальник заяву про відмову від пільги та в якому періоді він це зробив.

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»