• Посилання скопійовано

Як та коли оподатковувати ПДВ нараховані роялті?

У разі можливості відчуження такого права плата за відчуження не вважатиметься роялті, а отже підлягатиме оподаткуванню ПДВ

Як та коли оподатковувати ПДВ нараховані роялті?

«Вісник. Офіційно про податки»

Роялті як особливий вид платежу, який використовується як оплата за користування об’єктами права інтелектуальної власності, знаходиться під пильним контролем податківців. Особливо в частині оподаткування податком на прибуток підприємств і ПДФО.

Наразі розглянемо питання щодо можливості оподаткування ПДВ операцій, пов’язаних із виплатою роялті, проаналізувавши ІПК ДФС від 20.05.2019 р. № 2241/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Варто зазначити, що загальні норми щодо регулювання питань реалізації права інтелектуальної власності та користування об’єктами цього права, зокрема, складання та виконання ліцензійних договорів, визначено в ЦКУ.

За користування такими об’єктами ЦКУ передбачено виплату грошової винагороди, яка для цілей оподаткування в ПКУ має назву «роялті» (як один із різновидів пасивних доходів платника).

Операції з виплати роялті за нормами ПКУ не підлягають оподаткуванню ПДВ (не є об’єктом оподаткування). Як правило, у ліцензійному договорі передбачається плата за користуванням об’єктом права інтелектуальної власності.

До поняття «постачання послуг», наведеного в пп. 14.1.185 ПКУ, належить, зокрема, операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності.

З урахуванням норм ЦКУ та ПКУ в ІПК №2241 зроблено висновок, що при здійсненні операцій з надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності без можливості його подальшого відчуження такі операції не підлягають оподаткуванню ПДВ. А у разі можливості відчуження такого права (наприклад, шляхом його продажу) плата за таке відчуження не вважатиметься роялті, а отже, підлягатиме оподаткуванню ПДВ.

***

Читайте також:

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»