• Посилання скопійовано

ТОП-5 помилок при поданні уточнюючих розрахунків до декларації з ПДВ

Однією з помилок є неправильне заповнення таблиці до декларації з ПДВ, де зазначаються уточнюючі розрахунки, що включені до даної декларації

ТОП-5 помилок при поданні уточнюючих розрахунків до декларації з ПДВ

Офіс ВПП ДФС повідомляє, що під час здійснення податкового супроводження платників податків та проведення камеральних перевірок виявляють ряд порушень при заповненні податкових декларацій з ПДВ та уточнюючих розрахунків податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Деякі з них досить легко виправити, проте деякі призводять до тяжких наслідків для підприємства. Тому ми вирішили звернути вашу увагу на найпоширеніші помилки при поданні уточнюючих розрахунків до податкової декларації з ПДВ. Цікаво?

 

Помилка 1

При поданні уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ великі платники податків, які самостійно виявляють заниження податкового зобов’язання забувають нарахувати та сплатити штраф у розмірі 3%. Слід зазначити, що такий штраф сплачується до подачі уточнюючого розрахунку.

 

Помилка 2

Невірне відображення в декларації з ПДВ рядка 16.2, а саме збільшено/ зменшено залишок від'ємного значення за результатами поданих уточнюючих розрахунків.

Слід пам’ятати, що значення графи 6 рядка 21 уточнюючого розрахунку (як збільшення, так і зменшення) враховується у рядку 16.2 декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок.

 

Помилка 3

Платниками невірно заповнюється таблиця (розшифровка) до декларації з ПДВ, де вони мають зазначати уточнюючі розрахунки, що включені до даної декларації.

 

Помилка 4

Платники у декларації з ПДВ декларують від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту (р.19). Проте, при поданні уточнюючого розрахунку, замість того, щоб перенести р.19 з декларації ПДВ до уточнюючого розрахунку переносять у рядок 18 «Позитивне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту поточного звітного».

 

Помилка 5

Подання платниками пустих уточнюючих розрахунків.

У цьому випадку платник повністю, свідомо декларує відсутність діяльності за місяць, що уточняється. Тут для податківців є багато варіантів для перевірок.

Розглянемо цей випадок детальніше.

Підприємство у своїй звичайній діяльності декларує від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту (р.19) та суму до бюджетного відшкодування.

Платником подано уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок до декларації з ПДВ, скажімо за березень 2018 року, в якому відсутнє значення р.21. Таким чином, за даними перевірки платника рядок 21 декларації за попередній звітний (податковий) період, тобто березень 2018 року, становить 0.

Виходячи з цього формування р.16.1 декларації за квітень 2018 року здійснено безпідставно. Неправомірне відображення значення р.16.1 декларації за квітень 2018 року призвело до завищення суми податкового кредиту.

В результаті подання такого уточнюючого розрахунку, при  перевірці встановлено порушення:

  • заниження позитивного значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 9 - рядок 17 декларації) (позитивне значення), яке сплачується до державного бюджету,
  • завищення суми бюджетного відшкодування ПДВ по податковій декларації з ПДВ за квітень 2018 року;
  • завищено суму від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду по податковій декларації з ПДВ за квітень 2018 року.

А також звертають увагу на таке:

  • строк позовної давності подання уточнюючих розрахунків визначається не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, - за днем фактичного подання;
  • платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Врахуйте, будь ласка, наші зауваження при подачі податкових декларацій та уточнюючих розрахунків до них.

***

Довідково деякі нормативні документи:

1. Наказ Мінфіну №21:

  • Відповідно до п. 1 розділу IV Порядку №21 у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації з ПДВ, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання уточнюючого розрахунку.
  • Пунктом 2 розділу VI Порядку №21 визначено, що у графі 4 відображаються відповідні показники декларації звітного періоду, що виправляється. У разі якщо до декларації за цей звітний період раніше вносилися зміни, у графі 4 відображаються відповідні показники графи 5 останнього уточнюючого розрахунку, який подавався до декларації звітного (податкового) періоду, що виправляється.
  • Згідно з п. 3 розділу VI Порядку №21 у графі 5 уточнюючого розрахунку відображаються відповідні показники з урахуванням виправлення.
  • Пунктом 4 розділу VI Порядку №21 передбачено, що у графі 6 відображається сума помилки (абсолютне значення).
  • Пунктом 5 розділу VI Порядку №21 передбачено, що значення графи 6 рядка 21 уточнюючого розрахунку (як збільшення, так і зменшення) враховується у рядку 16.2 декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок.
  • Пунктом 7 розділу VI Порядку №21 передбачено, що платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний сплатити штраф, нарахований відповідно до абз. 4 пп. 50.1 ПКУ. Сума нарахованого штрафу відображається у графі 6 рядка 18.1.

2. Наказ Міністерства доходів і зборів України № 165.

  • Пунктом 3.1.3. розділу ІІI Методичних рекомендацій №165 визначено, що з метою виявлення та упередження можливих порушень податкового законодавства при камеральній (електронній) перевірці проводиться перевірка правильності відображення даних, задекларованих в уточнюючому розрахунку. Камеральна (електронна) перевірка уточнюючого розрахунку проводиться протягом 30 днів, наступних за днем фактичного його подання.
  • Відповідно до пп. 50.1 ПКУ, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за чинною на час подання уточнюючого розрахунку формою.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»