• Посилання скопійовано

Держава конфіскувала автомобіль: чи буде ПЗ з ПДВ?

Чи поширюється звільнення від оподаткування ПДВ на операції з передачі державній установі або організації конфіскованого автомобіля?

Держава конфіскувала автомобіль: чи буде ПЗ з ПДВ?

Згідно з пп. 197.1.26 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ, зокрема, операції з передачі конфіскованого майна у розпорядження державних установ або організацій, уповноважених здійснювати їх збереження або постачання згідно з законодавством, а також операції з безоплатної передачі зазначеного в цьому пункті майна у випадках, визначених законодавством, у володіння і користування державних органів, установ (організацій), які утримуються за рахунок бюджетних коштів, а також закладів, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей.

При цьому, як зазначають житомирські податківці, передбачене п. 197.1 ПКУ звільнення від оподаткування не поширюється на операції з підакцизними товарами, зазначеними в розділі VI ПКУ (п. 197.5 ПКУ).

Оскільки транспортні засоби відповідно до розділу VI ПКУ віднесені до підакцизних товарів, то на операції з передачі конфіскованих транспортних засобів поширюється загальний режим оподаткування ПДВ із застосуванням ставки 20%.

Водночас, якщо особа, у якої конфіскували автомобіль, не є платником ПДВ, то, звісно, що ПДВ з цієї операції вона не платить.

Але сума такої операції включається до розрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів або робіт за останні 12 календарних місяців. І якщо такий обсяг перевищить 1 млн грн, з наступного місяця СГ повинен зареєструватися платником ПДВ (крім платників єдиного податку).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»