• Посилання скопійовано

Виправляємо в ПН статус покупця: відповідальність постачальника

Досить поширена ситуація: склали ПН на неплатника ПДВ, а згодом з'ясувалося, що покупець таки платник. Щоб виправити помилку, неправильну ПН скасовують (шляхом складання РК), а на покупця складають нову ПН. Але чи виникає при цьому штраф, якщо нова ПН буде зареєстрована з порушенням встановлених ПКУ строків?

Виправляємо в ПН статус покупця: відповідальність постачальника

Нещодавно Верховний Суд підтримав позицію Офісу великих платників щодо правомірності застосування до підприємства нафтопереробної промисловості штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в сумі понад 3,5 млн грн. Ініціатором судового розгляду виступило саме підприємство. Однак – програло.

А почалась історія з того, що підприємство одного разу поставило товар покупцям, склало та зареєструвало за фактом такої поставки податкові накладні. У відповідній графі цих податкових накладних було зазначено, що покупець не є платником ПДВ.

Разом з тим з’ясувалося протилежне: на час складання та реєстрації податкових накладних покупці якраз мали статус платника названого податку – інформація про це містилась у відкритих інформаційних джерелах, зокрема на сайті ДФС.

Щоб  «анулювати» невірно складені накладні, підприємство виписало до них розрахунки коригування, а також склало (датою відвантаження товару) нові накладні – із виправленим статусом покупця товару (тобто, як платника ПДВ). Однак ці документи «запізнилися»: вони були зареєстровані в ЄРПН з порушенням строків, передбачених Податковим кодексом. Відповідно, за несвоєчасну реєстрацію накладних компанія отримала від Офісу великих платників вищеназваний штраф. Втім, не погодилась, наполягаючи в суді на тому, що податкові накладні на поставку товару зареєстровані вчасно, а нові документи стосувались лише виправлення помилки щодо статусу покупців.

Проте, Верховний Суд встановив, що обставини зміни статусу контрагента, на які підприємство вказувало як на причину помилки, відбулись ще до реєстрації первинних податкових накладних. Суд врахував, що Податковий кодекс не передбачає звільнення від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної в ЄРПН – у разі, якщо це відбувається через намагання платника виправити свої попередні помилки.

Дотримання продавцем встановлених строків реєстрації накладних є безумовним та визначальним обов’язком платника податків, наголосив суд. При цьому, виправлення будь-яких помилок за допомогою відповідних розрахунків коригування не може нівелювати цей обов’язок.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»