• Посилання скопійовано

Чи може третя особа поповнювати електронний рахунок ПДВ?

ОВПП ДФС в ІПК №3590/ІПК/28-10-27-01-11 розглянув можливість поповнення рахунку у СЕА ПДВ одного платника ПДВ з поточного рахунку іншої третьої особи

Чи може третя особа поповнювати електронний рахунок ПДВ?

Податківці прийшли до висновку: поповнення електронного рахунку платника ПДВ за рахунок інших джерел, наприклад, з поточних рахунків інших осіб, незалежно від наявності чи відсутності договору доручення, не передбачено.

Це не вперше таке роз’яснення ДФС дає. Раніше цю ж позицію вони висловлювали в ІПК від 05.04.2018 р. №1452/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Причиною усьому є п. 22 Порядку №569, відповідно до якого у разі недостатності коштів на електронному рахунку платника ПДВ для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов'язань платник ПДВ у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов'язань, перераховує на електронний рахунок необхідні кошти з власного поточного рахунка.

У нормі п. 200-1.4 ПКУ, яка регулює порядок зарахування коштів на рахунок у СЕА ПДВ також сказано, що на рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника зараховуються кошти:

  • з поточного рахунку такого платника в сумах, необхідних для збільшення розміру суми, що обчислюється відповідно до п. 200-1.3 ПКУ;
  • з поточного рахунку такого платника в сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов'язань з ПДВ.

У зв’язку із вищевказаними нормами та висновком податківців висновується, що податківці не беруть до уваги норми п. 38.2 ПКУ. Відповідно до неї  сплата податку може здійснюватися представником платника податку на підставі довіреності згідно з п. 19.2 ПКУ.

***

Читайте також: При поверненні надміру сплачених коштів з ПДВ реєстраційний ліміт не змінюється

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»