• Посилання скопійовано

Обов’язок реєстрації платником ПДВ при постачанні програмної продукції

Чи включається сума операції з постачання продукції та надання послуг з розроблення програмного забезпечення до граничної суми операції для визначення обов’язковості реєстрації платником ПДВ? Дізнаємось з консультації податківців

Обов’язок реєстрації платником ПДВ при постачанні програмної продукції

Відповідно до пп. 181.1 ПКУ під обов'язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів або послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

Зверніть увагу, що обов’язок щодо реєстрації платником ПДВ за п. 181.1 ПКУ не поширюється на суб’єктів господарювання які обрали спрощену систему оподаткування, крім платників ЄП IV групи (ст. 297 ПКУ).

При цьому, ДФСУ у ІПК від 26.07.2019 р. № 3512/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснила, що до загального обсягу оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ:

  • за основною ставкою ПДВ;
  • за ставкою 7%;
  • за нульовою ставкою ПДВ;
  • звільнені від оподаткування ПДВ.

Водночас обсяг операцій, що не є об’єктом оподаткування ПДВ при обрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг не враховується.

Наприклад, якщо товариство здійснює операції з постачання послуг із розроблення програмного забезпечення, то місце їх надання визначається за п. «в» п. 186.3 ПКУ (місцем постачання є територія реєстрації отримувача таких послуг). Отже, у разі надання таких послуг нерезидентам (зареєстрованим як суб’єкти господарювання за межами митної території України), такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ. Відповідно, вони не враховуються при обрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів або послуг для цілей реєстрації платником ПДВ.

А ось у разі надання таких послуг особам, що є резидентами України, такі операції будуть оподатковуватись ПДВ (хоч і будь звільненими від оподаткування). В такому разі їх сума буде враховуватись при обрахунку загального обсягу операцій, для цілей реєстрації платником ПДВ.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»