• Посилання скопійовано

Довгостроковий договір на виконання будівельних робіт: дата виникнення ПЗ з ПДВ

Розглянемо роз’яснення ДФСУ щодо порядку визначення дати виникнення ПЗ з ПДВ (і відповідно ПК), а також ознаки класифікації договору на виконання будівельних робіт як довгострокового для цілей оподаткування ПДВ

Довгостроковий договір на виконання будівельних робіт: дата виникнення ПЗ з ПДВ

Коментар до ІПК ДПС від 12.09.2019 р. №163/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Нагадаємо, що податківці вже видавали декілька консультацій щодо порядку визначення дати ПЗ (у виконавця) та ПК (у замовника) з ПДВ за операціями з виконання робіт за довгостроковими договорами. Зокрема, в такому випадку датою нарахування ПЗ з ПДВ згідно з п. 187.9 ПКУ є не дата першої події (як передбачено абз. 1 п. 187.1 ПКУ), а дата фактичної передачі виконавцем робіт за такими договорами (контрактами). Тобто постачальних таких робіт не визнає ПЗ з ПДВ на дату отримання передоплати від замовника, а замовник, своєю чергою, не має права на ПК.

Наразі ДПСУ у ІПК №163/6/99-00-07-03-02-15/ІПК нагадує, що у разі виконання підрядних будівельних робіт суб’єкти господарювання можуть застосовувати касовий метод податкового обліку відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ (за якого датою виникнення ПЗ з ПДВ є не дата першої події, а дата оплати).

При цьому у коментованій консультації акцентується увага на те, що у випадку довгострокових контрактів застосовування особливого порядку нарахування ПЗ з ПДВ є обов’язком платника податку, а у випадку будівельних робіт – правом.

Своєю чергою, для цілей оподаткування ПДВ довгостроковим договором (контрактом) є будь-який договір на виготовлення товарів, виконання робіт, надання послуг (зверніть увагу – не обов’язково будівельними) з довготривалим (більше одного року) технологічним циклом виробництва та якщо договором, який укладено на виробництво таких товарів, виконання робіт, надання послуг, не передбачено поетапного їх здавання.

Відповідно до цього можна навести такий алгоритм визначення дати ПЗ з ПДВ для довгострокових договорів на виконання будівельних робіт:

 

Договір* не передбачає поетапну здачу черг будівництва п. 187.9 ПКУ дата фактичної передачі виконавцем робіт за такими договорами (контрактами)
Договір* передбачає поетапну здачу черг будівництва АБО
(за вибором виконавця)
абз. 1 п. 187.1 ПКУ дата першої події:
– або дата надання послуг;
– або дата отримання передоплати.
абз. 4 п. 187.1 ПКУ дата отримання передоплати/оплати (касовий метод)
* Технологічний цикл робіт/послуг за яким триває більше одного року

 

А замовник таких робіт визнає ПК з ПДВ згідно з датою виникнення ПЗ з ПДВ у виконавця таких робіт за складеною і зареєстрованою в ЄРПН податковою накладною.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»