• Посилання скопійовано

Склали помилково ПН на анульованого платника ПДВ: чи можна відкоригувати її?

Чинним законодавством не передбачено виключення з ЄРПН зареєстрованої платником податку ПН за його зверненням

Склали помилково ПН на анульованого платника ПДВ: чи можна відкоригувати її?

«Вісник.  Офіційно про податки»

Пунктом 192.1 ПКУ передбачено можливість складання розрахунку коригування до податкової накладної у разі допущення платником податку помилок при її складанні, при цьому розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача — платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

  • постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
  • отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Оскільки на сьогодні отримувач (покупець), ІПН якого продавцем зазначено у зареєстрованій в ЄРПН податковій накладній, не є платником ПДВ, такий отримувач (покупець) не має змоги зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до цієї податкової накладної, що передбачає зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, як це передбачено ст. 192 ПКУ.

Також чинним законодавством не передбачено виключення з ЄРПН зареєстрованої платником податку податкової накладної за його зверненням.

Утім п. 20 Порядку №1246, передбачено, що у разі надходження до ДФС рішення суду про реєстрацію або скасування реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, яке набрало законної сили, такі податкові накладні та/або розрахунки коригування реєструються після проведення перевірок, визначених п. 12 цього Порядку (крім абзацу десятого), або їх реєстрація скасовується. При цьому датою реєстрації або скасування реєстрації вважається день, зазначений у такому рішенні, або день набрання законної сили рішенням суду.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»