• Посилання скопійовано

Заблокували реєстрацію ПН: які дії платника ПДВ?

У разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЕРПН податковий орган протягом операційного дня надсилає в автоматичному режимі квитанцію про зупинення реєстрації. Які подальші дії платника ПДВ, розповіла ДПС

Заблокували реєстрацію ПН: які дії платника ПДВ?

ДПС у Запорізькій області розповідає, що робити якщо зупинено реєстрацію податкової накладної/ розрахунку коригування: алгоритм дій.

У разі зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в ЕРПН податковий орган протягом операційного дня надсилає (в електронній формі у текстовому форматі) в автоматичному режимі квитанцію про зупинення реєстрації.

У квитанції зазначаються:

  • номер та дата складання ПН/РК;
  • порядковий номер, номенклатура товарів/послуг продавця, код товару згідно з УКТЗЕД / послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, зазначені у ПН/РК, реєстрація яких зупинена;
  • критерій(ї) ризиковості платника податку та/або критерій(ї) ризиковості здійснення операцій, на підставі якого(их) зупинено реєстрацію ПН/РК, із розрахованим показником за кожним критерієм, якому відповідає платник;
  • пропозиція щодо надання платником пояснень та копій документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію ПН/РК в Реєстрі.

Отже, якщо отримана квитанція про зупинення реєстрації ПН/РК в Реєстрі, платник може надати пояснення та копії документів, необхідні для прийняття Комісіями рішення про їх розблокування. Ці документи, подаються протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов'язання, відображеного у заблокованій ПН/РК.

Комісією регіонального рівня протягом п'яти робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, щодо платників податку, у яких обсяг постачання, зазначений в податкових накладних / розрахунках коригування, зареєстрованих в поточному місяці у Реєстрі, з урахуванням поданої податкової накладноїрозрахунку коригування на реєстрацію в Реєстрі, менше 30 млн. гривень та які на дату зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі не відповідали критеріям ризиковості платника податку, приймається рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування, яке реєструється в окремому Реєстрі податкових накладних / розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена, та надсилається платнику податку у порядку.

Щодо платників податку, у яких обсяг постачання, зазначений в податкових накладних / розрахунках коригування, зареєстрованих в поточному місяці у Реєстрі, з урахуванням поданої податкової накладної / розрахунку коригування на реєстрацію в Реєстрі, більше 30 млн. гривень включно та/або які на дату зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі відповідали критеріям ризиковості платника податку, приймається рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування та надсилається до комісії центрального рівня.

Комісія центрального рівня протягом семи робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, але не раніше отриманого рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладноїрозрахунку коригування в Реєстрі комісії регіонального рівня, може прийняти інше рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі, а рішення Комісії регіонального рівня скасовується.

Перелік документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію ПН/РК:

щодо підтвердження отримання та реалізації товару (робіт, послуг):

  • договори з постачальником (виконавцем) та з покупцем товарів (роботи, послуги),
  • рахунки-фактури щодо оплати придбаних/реалізованих товарів (робіт, послуг),
  • видаткові накладні, акти виконаних робіт/послуг, від постачальниками, та надані покупцю за відповідними договорами,
  • банківські виписки, що підтверджують сплату,
  • документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачена договором та/або законодавством,
  • складські документи.

щодо підтвердження транспортування товарів:

  • договори оренди транспортних засобів (або договір на перевезення з транспортною компанією),
  • акти наданих послуг з оренди транспорту або перевезення,

товарно-транспортні накладні щодо перевезень;

банківські виписки щодо сплати за відповідні транспортні послуги або за оренду транспорту;

щодо наявності виробничих потужностей, власних або орендованих основних фондів, трудових ресурсів:

  • договір оренди приміщення: офісу, цеху, складу (у разі суборенди – погодження, надане орендодавцем),
  • акти наданих послуг з оренди приміщення,
  • банківські виписки щодо сплати за послуги оренди,

дозволи та ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності (якщо діяльність передбачає їх наявність).

Рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладноїрозрахунку коригування в Реєстрі може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку.

Рішення комісії центрального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі може бути оскаржено у судовому порядку.

***

Всі новини на тему щодо блокування ПН та РК читайте за посиланням.

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»