• Посилання скопійовано

Складаєте ПН? Приділяйте особливу увагу номенклатурі!

ДПСУ наголошує, що податкова накладна, яка містить помилку у номенклатурі товару чи послуги, не дає права покупцю на ПК. У коментованій ІПК розглядалися наслідки помилки у номенклатурі податкової накладної, складеної при отримані авансу за будівельно-монтажні роботи

Складаєте ПН? Приділяйте особливу увагу номенклатурі!

Коментар до ІПК ДПС від 29.10.2019 р. №1073/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Податківці і раніше доволі фіскально підходили до питання номенклатури у податкові накладній (зокрема, тут). Оскільки номенклатура – реквізит обов’язковий, то помилка в ній призведе до негативних наслідків для обох сторін угоди. Покупець внаслідок помилки в ПН не підтвердить права на податковий кредит, а продавець – отримає штраф за те, що не склав і не зареєстрував вчасно правильну ПН.

Тож цю помилку обов'язково слід виправити розрахунком коригування. І зробити це варто до того, як помилку виявлять податківці.

 

Що вважати помилкою в номенклатурі?

Податківці роз’яснюють: номенклатура товарів/послуг має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг, та не повинна містити інших даних ( лист ДФС у м. Києві від 30.01.2017 р. №1925/10/26-15-12-01-18).

Отже, перший варіант помилки – це розбіжність між даними ПН та первинних документів (видаткових накладних, актів тощо). Хоча можливий й інший варіант, коли помилка в номенклатурі почалась ще при складанні договору  і первинки. Як правило, в такому випадку йдеться про граматичні (тобто ненавмисні) помилки.

Проте подекуди в первинних документах продані послуги (а з метою оподаткування все, що не є продажем товару, це продаж послуг) мають великий і докладний перелік. Зокрема, на будівельно-монтажні роботи. І як в такому випадку скласти ПН?

 

Яку номенклатуру зазначати щодо будівельно-монтажних робіт?

Свою позицію щодо цього ми наводили тут. На нашу думку, як номенклатура має бути вказано «будівельно-монтажні роботи». А детальніша інформація вже буде зазначена в проектно-кошторисній документації тощо. Тобто для цього випадку те, що у договорі та в акті приймання-передачі виконаних робіт вони будуть розписані докладно, їх буде кілька видів, не страшно. Їх цілком можна поєднати під однією номенклатурою.

Податківці не завжди з таким підходом згодні. Подекуди вони продовжують наполягати на ідентичності зазначення номенклатури таких робіт в ланцюгу «договір-рахунок-акт-податкова накладна». А розбіжність вважають, у кращому випадку, помилкою, а в гіршому – така розбіжність свідчить про нереальність операції. Тому продавцю і покупцю доводиться захищати свої інтереси, навіть, в суді. Про це ми писали тут.

 

Не тільки в назві послуг справа!

У черговій ІПК податківці розглянули ситуацію, коли постачальником було отримано оплати за послуги з виконання будівельно-монтажних робіт на декількох об’єктах, а у усіх податкових накладних зазначено один і той же об’єкт (помилково).

При цьому згідно з роз’ясненням податківців у ІПК від 29.10.2019 р. №1073/6/99-00-07-03-02-15/ІПК податкова накладна, в якій неправильно зазначено номенклатуру товарів/послуг (якщо така номенклатура на дату складання податкової накладної не відповідає первинним (бухгалтерським) документам), є такою, що складена з порушенням норм ПКУ, заважає ідентифікувати здійснену операцію. Отже, суми ПДВ за такою податковою накладною не можуть бути віднесені до ПК.

Тобто для податківців є важливим не тільки те, щоб назва послуг співпадала, а й інші деталі номенклатури (зокрема, конкретний об’єкт робіт), за які здійснюється передоплата.

 

Як виправити помилку?

Постачальник у такій ситуації може виправити помилку, допущену у номенклатурі товарів/послуг, шляхом складання на дату виявлення помилки розрахунку коригування до такої податкової накладної. Оскільки такий РК не призводить до зменшення суми ПДВ у ПН, він реєструється самим постачальником.

Про те, як зараз складається РК на зміну номенклатури, ми писали тут і тут.

Податківці наголошують, що продавець повинен буде зазначити ПЗ з ПДВ в декларації, незалежно від того, виправить він цю помилку чи ні. 

А ось покупець має право включити суму ПДВ, зазначену у такій ПН, лише після реєстрації в ЄРПН відповідного розрахунку коригування (з урахуванням терміну, встановленого п. 198.6 ПКУ).

Таким чином, звертайте увагу на заповнення всіх обов’язкових реквізитів ПН (наведених у п. 201.1 ПКУ), зокрема, номенклатуру. А у разі якщо помітили помилку у номенклатурі отриманих ПН, звертайтеся до постачальника для її виправлення, і лише після цього зараховуйте суму ПДВ до ПК.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»