• Посилання скопійовано

Як нова ДПС бореться з мінімізаційними схемами у сфері ПДВ?

Завдяки новим підходам в адмініструванні та використанню аналітичних інструментів за серпень-жовтень 2019 року темпи росту нарахувань ПДВ зросли на 20,3%, а обсяги постачання (бази податку) - лише на 5,3%

Як нова ДПС бореться з мінімізаційними схемами у сфері ПДВ?

У серпні цього року на новостворену ДПС було покладено функцію адміністрування податків. Для того, щоб оцінити, які зміни відбулись за цей період та чи ефективною є робота нової ДПС звернемось до цифр, які ілюструють процес адміністрування. Для прикладу візьмемо найбільш складний та найбільш чутливий до ефективності адміністрування податок – ПДВ. Цей податок є основним джерелом надходжень до держбюджету, оскільки є зручним податковим важелем, який дозволяє державі ритмічно забезпечувати значну частину доходів державного бюджету за рахунок широкої та стабільної бази оподаткування.

Завдяки новим підходам в адмініструванні та використанню аналітичних інструментів за серпень-жовтень 2019 року темпи росту нарахувань ПДВ зросли на 20,3%, а обсяги постачання (бази податку) зросли лише на 5,3%. При цьому темпи росту сплати внутрішнього ПДВ за серпень-жовтень випереджають вдвічі темпи зростання сплати, які були досягнуті за січень-липень (21,2% проти 10,5%).

У результаті індикативні показники з ПДВ (за мінусом відшкодування), визначені для ДПС, з серпня виконуються у повному обсязі. Більше того отримано перевиконання індикативу чистого сальдо ПДВ за серпень-жовтень на 6,5%.

Іншим важливим досягненням нової податкової служби – є стабілізація ритмічності та повноти відшкодування ПДВ відповідно як до поданих платниками податків заявок на відшкодування, так і до динаміки експортних поставок нашими експорто-орієнтованими підприємствами. Так, якщо в серпні-жовтні 2018 року середньомісячна сума заявок на відшкодування становила 13,3 млрд грн, а середньомісячна сума відшкодування 10,9 млрд грн, то за аналогічний період 2019 року такі показники становили 13,5 та 12,3 млрд грн відповідно. Тобто нова податкова служба не використовує інструмент відшкодування ПДВ в цілях «штучного» досягнення індикативних показників бюджетних надходжень ПДВ.

Не менш важливим інструментом адміністрування ПДВ є моніторинг податкових накладних та боротьба зі схемним податковим кредитом. За січень-липень 2019 року в середньому в місяць вносилося в журнал ризикових близько 2 278 платників та призупинялося 0,16% від всіх зареєстрованих податкових накладних, то за серпень-жовтень 2019 року такі показники становили 1 478 платників та 0,13% відповідно. При цьому станом на 01.11.2019 року по 335 726 податкових накладних на загальну суму 7 717,1 млн грн платниками податків не було подано жодного повідомлення на розблокування таких сум, що свідчить про те, що вперше блокуються насамперед накладні компаній, замішаних у мінімізаційних схемах, тоді як підприємства реального сектору отримують відшкодування ритмічно та безперешкодно.

Отже, механізм моніторингу податкових накладних, по-перше, є ефективним інструментом в боротьбі з фіктивним податковим кредитом; по-друге, за період роботи нової податкової служби значно підвищив свою продуктивність та фіскальне значення.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»