• Посилання скопійовано

Неплатник ПДВ надає послуги нерезиденту: що з реєстрацію ПДВ?

Коли виникає обов’язок реєстрації платником ПДВ у разі надання консультаційних послуг, а коли – ні?

Неплатник ПДВ надає послуги нерезиденту: що з реєстрацію ПДВ?

Коментар до ІПК ДПС від 31.10.2019 р. №1127/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Місце постачання послуг нерезиденту

У коментованій ІПК податківці нагадали, що місцем постачання послуг, зазначених у п. 186.3 ПКУ, вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або (у разі відсутності такого місця) місце постійного чи переважного його проживання. Зокрема, консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних, а також послуг з розроблення, тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем.

Місцем постачання послуг, крім операцій, зазначених у п. 186.2 і п. 186.3 ПКУ, є місце реєстрації постачальника (п. 186.4 ПКУ).

Отже, порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання зазначених у зверненні послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання.

Зауважимо, що раніше податківці у ІПК від 14.03.2018 р. №1001/6/99-99-15-03-02-15/ІПК наголошували, що згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання (ст. 36 ПКУ) та повинні самостійно визначати відповідність здійснених ними операцій тим, які визначені ПКУ.

А класифікація видів господарської діяльності платника податку не належить до компетенції ДПС. А тому з питанням, чи відносяться наведені у зверненні послуги до послуг, перелічених у п. 186.3 ПКУ, слід звернутись до Мінекономіки.

Оскільки в поточній коментованій ІПК податківці не дійшли до такого висновку, то СГ, який її отримав, слід діяти тільки в межах висновку. Тобто він може спокійно вважати консультаційні послуги консультаційними без додаткового уточнення. А ось решта, кого це питання цікавить, щоб проходити податкові перевірки без проблем, повинні будуть або отримати власну ІПК такого змісту, або ж отримати висновок від Мінекономіки.

 

Коли виникає обов’язок реєстрації платником ПДВ

Відповідно до п. 181.1 ПКУ під обов'язкову реєстрацію платником ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

При цьому до загального обсягу оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ за основною ставкою ПДВ, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені від оподаткування ПДВ.

При цьому обсяг операцій, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, при обрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг не враховується.

 

Якщо нерезиденту надаються консультаційні послуги

Висновок податківців зроблений на користь платника податків за нормами чинного законодавства. Якщо платник ПДВ здійснює операції з постачання консультаційних послуг нерезиденту (зареєстрований як суб'єкт господарювання за межами митної території України), то такі операції не є об'єктом оподаткування ПДВ та, відповідно, не враховуються при обрахунку загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг для цілей реєстрації платником ПДВ.

Тобто, навіть, при отриманні доходу понад 1 млн грн за 12 місяців у платника податків не виникатиме наслідків щодо реєстрації ПДВ. Але якщо він здійснює й інші види операцій, які підпадають під оподаткування ПДВ, то реєстрації не оминути.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»