• Посилання скопійовано

Критерії блокування ПН та РК скасовано: рішення Шостого апеляційного адмінсуду м. Києва

10 грудня Шостий апеляційний адмінсуд м. Києва визнав постанову КМУ від 21.02.2018 р. №117 протиправною та нечинною

Критерії блокування ПН та РК скасовано: рішення Шостого апеляційного адмінсуду м. Києва

25 червня ми розповідали про опублікування судового рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 05.06.2019 р. №826/12108/18.  Висновки суду були такі:

  1. критерії ризиковості, затверджені листом ДФС, не можна вважати законодавством;
  2. існування вказаних Критеріїв призводить до порушення прав позивача у формі зупинення поданих ним до реєстрації ПН та одночасно призводить до необхідності надання позивачем додаткових документів для підтвердження правомірності складення такої податкової накладної;
  3. п. 10 Порядку №117 підлягає визнанню протиправним та нечинним. 

Докладно про зміст судового рішення читайте тут.

Відповідно до ст. 295 КАСУ податківці мали право подати апеляцію з дня вручення повного тексту судового рішення протягом 30 к.дн. Податківці це зробили тільки 18 липня. Вони подали апеляцію до Шостого апеляційного суду м. Києва. 19 липня ця інформація з'явилася на сайті Судової влади України. Тож визнані Окружним судом протиправними критерії блокування ПН та РК та порядок роботи комісії ДФС до сьогодні продовжували діяти.

За інформацією Шостого апеляційного суду м. Києва, 10 грудня о 10:30 відбулося засідання про визнання протиправними окремих норм Порядку №117. 

 

Рішення Шостого апеляційного суду м. Києва від 10 грудня 2019 року

10 грудня о 15:00 з'явився пост Дениса Осмоловського на його сторінці у Facebook щодо визнання  Шостим апеляційним судом м. Києва Порядку №117 щодо блокування ПН протиправним.

Нагадуємо, що це може бути і не кінець історії. Адже  ДПС разом з Мінфіном має право подати касацію і тільки Верховний суд зможе поставити крапку в цьому питанні.

Однак в силу приписів ч. 1 ст. 325 КАСУ постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття.

 

Що дає скасування Порядку №117 для платників ПДВ?

Зараз ми говоримо про те, що з 10.12.2019 року Порядок №117 є нечинним та скасований

Відповідно з цього дня будуть скасовані:

  • критерії ризиковості платника податку, критерії ризиковості здійснення операцій, перелік показників податкової історії;
  • правила та підстави прийняття рішень комісіями ДФС щодо реєстрації та відмови в розблокуванні ПН та РК.

Відповідно з цієї дати блокувати ПН та РК у податківців вже не буде підстав, оскільки в квитанції про зупинення реєстрації ПН та РК має бути зазначено відповідний критерій за п. 10 Порядку №117. А от якою буде доля заблокованих ПН та РК до цієї дати, без винесених рішень комісією, це відкрите питання. 

Звертаємо увагу! Ще 1 листопада ДПСУ оприлюднила проект постанови КМУ, яким буде затверджено новий Порядок зупинення реєстрації ПН/РК. У вигляді додатків до Порядку (а не листами ДПСУ, як зараз) будуть затверджені критерії ризиковості та показники, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку. Про це ми писали тут, а про появу проекту порядку роботи комісій ДПС ось тут. Тож у разі їх затвердження блокування знову запрацює, але вже в межах правового поля, оскільки критерії блокування будуть затверджені вже КМУ.

***

Читайте також: 

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»