• Посилання скопійовано

Що робити з заблокованими ПН та РК після скасування критеріїв: поради адвоката

Як оскаржити рішення комісій за нерозблокованими ПН та РК? Чи можуть податківці заблокувати реєстрацію з 10 грудня? Що робити з заблокованими ПН, за якими ще не закінчився строк у 10 днів?

Що робити з заблокованими ПН та РК після скасування критеріїв: поради адвоката

Андрій Тамошюнас, податковий адвокат, партнер консалтингової компанії ADA Group

Нагадаємо, що 10.12.2019 р. судом апеляційної інстанції залишено в силі рішення суду від 05.06.2019 р. по справі № 826/12108/18 за позовом про визнання нечинними п. 1020, 21 постанови КМУ №117 (тобто визнання неправомірним «блокування» ПН/РК).

Тому самим розповсюдженим питанням серед платників ПДВ на сьогодні є «А як тепер бути з реєстрацією ПН/РК?»

Очевидно, що відповіді на вказане питання тепер будуть залежати від статусу ваших ПН/РК на сьогоднішній момент. А таких статусів ми нарахували аж 7.

Тому обирайте свої та вперед:

1. «Заблоковані» ПН/РК, «відмовні» рішення по яким після оскарження у суді залишились в силі.

Можна спробувати ініціювати процедуру перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами (ст. 361-365 КАСУ). Хоча питання щодо «нововиявленості» в даному випадку є, і досить великі, але ж судова практика вже дивували і не раз!

 

2. «Заблоковані» ПН/РК, «відмовні» рішення по яким оскаржуються у суді.

Доповнюйте ваші процесуальні документи аргументами з рішень судів по справі № 826/12108/18 та долучайте до своєї справи.

 

3. «Заблоковані» ПН/РК, «відмовні» рішення по яким не оскаржувались і не сплив строк 10 календарних днів.

 Готуйте скаргу до ДФС/ДПС з врахуванням висновків у справі №826/12108/18.

 

4. «Заблоковані» ПН/РК, «відмовні» рішення по яким на оскарженні у ДФС/ДПС.

 Терміново готуйте додаткові письмові пояснення з врахуванням висновків у справі №826/12108/18 та направляйте до ДФС/ДПС. Хоча цей факт і є «загальновідомим» (тим паче, що ДФС/ДПС є учасником процесу), але, знаючи податківців, зайвим це точно не буде!

 

5. ПН/РК, реєстрація яких зупинена (є лише квитанція).

Найбільш численне та проблемне питання, оскільки на сьогодні Комісії позбавлені повноважень щодо прийняття рішень про реєстрацію/відмову у реєстрації ПН! Тому, на наш погляд, виходів може бути 3: або йти до суду з невідомими перспективами та надовго (наприклад, з вимогами про зобов’язання зареєструвати ПН/РК або вважати ПН/РК зареєстрованою), або чекати нового Порядку (редакція документу на сьогодні передбачає аналогічний алгоритм «розблокування» для таких ПН/РК), або направляти документи на розблокування (сам цей механізм на сьогодні так і діє), керуючись іншими пунктами Постанови №117 (наприклад, 23, 24) та розраховувати на правило "мовчазної згоди" (п.28) … хоча, коли податкова погоджувалась … навіть мовчки?!

 

6. ПН/РК, що направлені на реєстрацію 10.12.2019 р.

Оскільки постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття (ч.1 ст. 325 КАСУ), то в принципі вже з 10 грудня ДФС позбавлена повноважень по визначенню критеріїв для зупинення реєстрації ПН/РК.

Хоча, коли податківців зупиняли «якісь там» рішення судів першої та апеляційної інстанцій, якщо їм ні закон, ні ВС «ні до чого»?!

Якщо ж квитанцію про зупинення реєстрації було отримано – див. п.5!

 

7. ПН/РК, що направлені на реєстрацію з 11.12.2019 р.

 Передбачаю питання: ««Блокувати» не повинні?» Відповідаю: «Не повинні…» Але ж «… їм ні закон, ні ВС «ні до чого»»!

Дуже зрадію, якщо помилюся.

P.S. обдзвонили деяких своїх клієнтів в різних регіонах України. Висновки такі і вони передбачувані: блокування тривають у "штатному режимі" ...в обласних податкових ніхто ніяких роз'яснень не отримував. Все працює, як раніше. І всюди відповідь одна "буде касація"!

 

***

Читайте також: Критерії блокування ПН та РК скасовано: рішення Шостого апеляційного адмінсуду м. Києва

Джерело: Андрій Тамошюнас, податковий адвокат, партнер консалтингової компаниії "ADA Group"

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»