• Посилання скопійовано

Увага! З'явився новий порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК

Мінфін затвердив новий Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК. Він набрав чинності 14 грудня 2019 року

Увага! З'явився новий порядок  прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК

Мінфін наказом від 12.12.2019 р. №520 затвердив новий Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Цей Порядок визначає механізм прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, реєстрацію яких відповідно до п. 201.16 ПКУ зупинено в порядку та на підставах, визначених КМУ.

14 грудня 2019 року наказ опублікований в «Урядовому кур'єрі» №241 і набрав чинності (з дня його офіційного опублікування).

 

Чому оновлювався Порядок?

Норми щодо прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН були наведені у Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Але свого часу Окружний адміністративний суд міста Києва зазначав, що  відповідно до п. 20.2 ПКУ ДФС має приймати рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК  в ЄРПН у порядку, визначеному Мінфіном.

Тому Окружний адміністративний суд міста Києва дійшов висновку про протиправність прийняття Комісіями рішень про відмову в реєстрації ПН/РК на підставі пп. 20, 21 Порядку №117. Відповідно дані пункти підлягали визнанню протиправними та нечинними.

Тож нарешті податківці вирішили виправити цю неузгодженність та тому з'явився наказ №520. Відповідно втратить чинність «старий» порядок, який було затверджено наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. №566.

 

Що передбачено новим Порядком?

Порядком передбачено, що у разі зупинення реєстрації ПН/РК платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Перелік документів, необхідних для розгляду такого рішення, може включати:

  • договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;
  • договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;
  • первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, накладні;
  • розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;
  • документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством.

Письмові пояснення та копії документів платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов'язання, відображеного в податковій накладній/розрахунку коригування.

Платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів до декількох ПН/РК, якщо їх складено на одного отримувача - платника податку за одним і тим самим договором або якщо в таких податкових накладних / розрахунках коригування відображено однотипні операції (з однаковими кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД або кодами послуг згідно з ДКПП.

Письмові пояснення та копії документів платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв'язку.

Комісія регіонального рівня протягом п'яти робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, приймає рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в Реєстрі та надсилає його платнику податку.

Комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у разі:

  • ненадання платником податку письмових пояснень стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі;
  • та/або ненадання платником податку копій документів;
  • та/або надання платником податку копій документів, складених/оформлених із порушенням законодавства.

Рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі набирає чинності в день прийняття відповідного рішення. Таке рішення може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку.

Зверніть увагу! Хоча тексти порядків, затверджені Наказом №520 та №566, відрізняються, проте змін у самому порядку не відбувається. У новому порядку продубльовано інформацію (зокрема, щодо строків розгляду та переліку документів, які має надати платник податку), яка наразі передбачена Постановою КМУ №117. При цьому усувається підстава для визнання п. 20 та 21 Порядку №117 протиправними.
 
Зауважимо, що 10.12.2019 року Порядок №117 мав бути нечинним та скасований. 
 
Відповідно з цього дня мали бути скасовані:
 
  • критерії ризиковості платника податку, критерії ризиковості здійснення операцій, перелік показників податкової історії;
  • правила та підстави прийняття рішень комісіями ДФС щодо реєстрації та відмови в розблокуванні ПН та РК.

Про це ми писали тут

Але ДПСУ повідомила, що ухвалою Верховного Суду від 16 грудня 2019 року у справі №826/12108/18 зупинено дію рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 05.06.2019 р. та постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 10.12.2019, якими було скасовано п. 10, п. 20, п. 21 Порядку  № 117. Тому, до моменту винесення остаточного судового рішення у цій справі, вищезазначений Порядок є чинним у повному обсязі.
 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»