• Посилання скопійовано

Як бути з незареєстрованими ПН через нероботу серверу ДПС: поради адвоката

За порадами адвоката незалежно від роботи сервісу слід направляти на реєстрацію ПН. У такому разі має спрацювати правило «мовчазної згоди»

Як бути з незареєстрованими ПН через нероботу серверу ДПС: поради адвоката

Поради адвоката щодо направлення на реєстрацію ПН незалежно від роботи сервісу ДПСУ.

РЕЖИМ: «ПОДАТКОВА ТИША»
або що робити з реєстрацією ПН з 21 грудня

ПРОБЛЕМА: з 21 грудня сервер ДФС перестав подавати «ознаки життя» (по ПН/РК, направленим на реєстрацію, квитанції про реєстрацію/зупинення реєстрації/відмови у прийнятті не направлялись платникам).

ПРИЧИНИ: в мережі інтернет з’явилась інформація про проведення слідчих дій ДБР та СБУ у приміщеннях ДПС України (https://cutt.ly/yrrouPH)

ПОЯСНЕННЯ (від ДПС): версій декілька, але суть зрозуміла:

  • на «гарячій лінії» – сервер працює у штатному режимі, але ПН не реєструються (і слухавка неодмінно кладеться)
  • також з «гарячої ліні» – «податкові з 21 числа ми не бачимо, в чому причина не знаємо. Чи буде офіційна заява про проблему також не в курсі…»
  • нічого не знаємо (або ж не хочуть знати)
  • йдуть обшуки … тому ситуація проясниться дещо пізніше
  • «все нормально … не переживайте» (викладено на мові оригіналу)

 

ЧОМУ ЦЕ ПОГАНО

  • Тому що кінець року!
  • Тому що робочих операційних (у всіх сенсах) днів залишилось дуже мало – фактично 26, 27, 28 (тільки до 15:00)! Відмічу відразу: 31 – банки не працюють (отже ліміт поповнити неможна), а про ДПС нічого сказати не можу!

 

ЩО РОБИТИ

  1. Направляти на реєстрацію ПН – в даному випадку розрахунок на правило «мовчазної згоди» (п. 201.10. ст. 201 ПКУ) … причому цей принцип повинен однаково спрацьовувати у випадках: відсутності або недостатності «ліміту реєстрації», складання ПН з помилками (постанова ВС від 26.06.18 р. по справі №806/2219/16)
  2. Направляти на реєстрацію повторно – так, це теж варіант, оскільки, по-перше, ПН могли «загубитися» по «дорозі» до ДПС; по-друге, сервер може запрацювати у будь-який момент і про це навряд чи ДПС буде повідомляти; по-третє, ПКУ не обмежує в таких випадках кількість спроб
  3. Зберігати підтвердження відправки ПН на реєстрацію – про це ми докладно писали за посиланням https://cutt.ly/orroRiu
  4. Направити лист до ДПС України з вимогою про термінове внесення до ЄРПН відомостей по ПН за правилом «мовчазної згоди» (проект листа за посиланням https://cutt.ly/QrrasSX

Як-то кажуть: «Авось спрацює…»

Для чого ще це потрібно

А для того, щоб задокументувати порушення та показати актуальність і масовість проблеми!

... хоча гроші і «люблять тишу», але точно не в цьому випадку!

 

Від редакції: наголосимо, що у вечорі 24 грудня податківці все ж таки навели офіційну інформацію щодо ситуації з реєстрацією ПН. Поки сервіси не працюють. Про це ми зазначали тут.

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»