• Посилання скопійовано

Бонус входить до ціни товару: які податкові наслідки?

Якщо бонус стає знижкою за товар, то у продавця зменшується база нарахування ПДВ

Бонус входить до ціни товару: які податкові наслідки?

Коментар до ІПК ДПС від 27.01.2020 р. № 311/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Практична ситуація

Продавець і покупець уклали договір з такими умовами: у разі досягнення покупцем певного обсягу закупівель товару постачальник виплачує покупцю бонус у визначеному розмірі. Одночасно наведено формулу, за якою постачальником визначається ціна продажу такого товару, згідно з якою бонус, нарахований покупцю, не підлягає виплаті, а враховується під час розрахунку ціни постачання такого товару (фактично зменшує таку ціну).

Як в такій ситуації визначається сума ПДВ, яку має сплатити продавець і яку покупець може включити до податкового кредиту?

 

Думка податківців

Податківці в коментованій ІПК розглянули бонуси, які отримує покупець – суб’єкт господарювання, досить докладно. Спочатку вони нагадали, що за певних умов бонус може вважатися платою за маркетингові послуги, надані покупцем.

Маркетингові послуги (маркетинг) - це послуги, що забезпечують функціонування діяльності платника податків у сфері вивчання ринку, стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), політики цін, організації та управлінні руху продукції (робіт, послуг) до споживача та післяпродажного обслуговування споживача в межах господарської діяльності такого платника податків (пп. 14.1.108 ПКУ).

А далі податківці дійшли таких висновків:

1) при виплаті продавцем торгівельному підприємству - покупцю винагороди (бонусу) у зв’язку з досягненням ним певних обсягів закупівлі товарів, вважається, що такий покупець надав продавцю маркетингові послуги. Отже, якщо покупець є платником ПДВ, то такі послуги є для нього об’єктом оподаткування ПДВ, а мотиваційні та стимулюючі виплати, своєю чергою, є компенсацією вартості таких послуг. У покупця при отриманні таких мотиваційних виплат (бонусів) виникають податкові зобов’язання з ПДВ на суму таких отриманих мотиваційних виплат (бонусів);

2) якщо при реалізації постачальником торгівельному підприємству - покупцю товарів вартість таких товарів зменшується на суму бонусів, нарахованих такому покупцю, то у продавця база оподаткування ПДВ за операціями з постачання товарів теж зменшується. Адже вона визначається виходячи з договірної вартості, до складу якої включається сума коштів, сплачених покупцем в рахунок оплати вартості таких товарів. Тож, чим менше сплачує покупець, тим менша база оподаткування ПДВ.  Податкова накладна за операцією з постачання таких товарів складається постачальником виходячи саме з такої договірної вартості, тобто з урахуванням знижки. Вона повинна  відповідати даним бухгалтерського обліку платника податку та вказана в первинних документах, які оформлені за такою операцією. Тобто ця знижка має бути зазначена і в документах, якими оформлено постачання та/або розрахунок за ці товари.

Від себе додамо наступне.

По-перше, знижка може надаватися не лише під час придбання певного товару, а й «заднім числом». Тобто коли після виконання покупцем певних вимог, зменшується уся вартість вже придбаного ним товару. Така ситуація з метою оподаткування ПДВ розглядається як перегляд ціни і податкове зобов’язання продавця теж зменшується – за операціями, які відбулися раніше (в накладних на відвантаження товару знижка ще не зазначена), але внаслідок події, яка відбулася зараз (надання знижки). Тож продавець здійснює коригування ПЗ з ПДВ за п. 192.1 ПКУ і складає розрахунок коригування. В ідеалі результат такого коригування він (як і покупець) відображає в декларації з ПДВ за той звітний період, у якому відбувся цей перегляд ціни. Однак зареєструвати такий РК (на зменшення) має покупець, і продавець не зможе відобразити в декларації це зменшення ПЗ з ПДВ до реєстрації такого РК в ЄРПН!

По-друге, знижка може надаватися і на товар, який буде відвантажено у майбутньому. Тобто сума бонусу визначається на момент, коли покупець виконав умови договору. Але використати його покупець зможе при наступних покупках. В такому випадку оподаткування ПДВ відбуватиметься так само, як зазначили в коментованій ІПК податківці. Тобто знижка надаватиметься при постачанні і це зменшить базу оподаткування тоді, коли покупець скористається такою знижкою. І таку знижку (оскільки вона вже буде відома на момент постачання) слід буде врахувати при складанні первинних документів на таке постачання.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»