• Посилання скопійовано

Новації у наданні дотацій с/г товаровиробникам: що й для кого змінилося?

Чому потрібні були зміни у визначенні сільгосптоваровиробників?

Новації у наданні дотацій с/г товаровиробникам: що й для кого змінилося?

Нагадаємо, що свого часу Мінфін видав УПК щодо визначення сільгосптоваровиробника. За нею, у ПКУ є тільки визначення с/г товаровиробника для цілей глави 1 розділу XIV ПКУ (тобто для сільгоспників–«єдинників»). Воно затверджене пп. 14.1.235 ПКУ. Згідно з ним, сільськогосподарський товаровиробник для цілей глави 1 розділу XIV ПКУ – це юридична особа незалежно від організаційно-правової форми або фізична особа – підприємець, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.

Та чи можна цим визначенням користуватись щодо пільги з ПДВ? Мінфін в УПК №105 відповів ствердно.

В УПК було наведено визначення за пп. 14.1.235 ПКУ та вказано, що саме ним слід користуватися для незастосування звільнення від ПДВ за п. 63 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Але фахівці Мінфіну зауважили, що в такому випадку сільськогосподарський виробник має бути підприємством, яке згідно з п. 4 ст. 62 гл. 7 ГКУ є юридичною особою. І це логічно, адже в зазначеній нормі щодо пільги з ПДВ йдеться про с/г підприємства.

Завдяки Закону №465 з’явилося окреме визначення сільгосптоваровиробника. Але воно вводиться не у ПКУ, а в Закон №1877 (з’являється нові пп. 2.15-1 та 2.15-2 ст. 2 Закону №1877). Всі зміни, що стосуються Закону №1877, почали працювати з 27 лютого.

Так, сільськогосподарський товаровиробник – це юридична особа незалежно від організаційно-правової форми або фізична особа – підприємець, основною діяльністю якої є виробництво сільськогосподарської продукції та/або розведення, вирощування, вилов риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробка на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, а також здійснення операцій з її постачання. Причому в такій діяльності питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менше 75% вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

А сільськогосподарське підприємство – це юридична особа, що є сільськогосподарським товаровиробником у розумінні пункту 2.15-1 цієї статті 2 Закону №1877.

Чи вплинуть ці нові визначення на пільги з ПДВ та отримання дотації в сільському господарстві? Не дуже. 

Умови надання дотації прописані у ст. 16-1 Закону №1877. І ці умови змінилися!

Зокрема, дотацію зможе отримати не тільки сільськогосподарський товаровиробник, основною діяльністю якого є постачання сільськогосподарських товарів, але й надавач послуг. Адже послуги з вирощування рослин будуть вважатися дотаційною діяльністю.

А от визначення у ПКУ сільгосптоваровиробника має бути впроваджено у разі підписання законопроекту №1210. Нагадаємо, що цей законопроект і досі знаходиться на підписі в Президента України.

Зокрема, за новою редакцією пп. 14.1.235 ПКУ сільськогосподарський товаровиробник – це юридична особа незалежно від організаційно-правової форми або фізична особа – підприємець, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання, у якої частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%.

 

Увага! Отримувач с/г дотації має повідомити про всіх пов’язаних осіб 

За новим абзацом п. 16-6 ст. 16 Закону №1877 особа, яка претендує на отримання державної підтримки, зобов’язана повідомити ДПС про всіх пов’язаних з нею осіб, які протягом бюджетного року є отримувачами державної підтримки, а також про зміни щодо таких пов’язаних осіб.

Втім, як треба подавати цю інформацію, в Законі не прописано. Тож, слід дочекатись роз’яснень від податківців.

 

Відмова від дотації

Порядок зняття з обліку тих, хто отримував дотацію, не змінився. Проте в Законі №1877 тепер наголошується, що форма заяви про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації буде встановлюватися Мінфіном. А форми рішення про виключення з Реєстру отримувачів бюджетної дотації затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Нагадаємо, що зараз діє форма рішення, затверджена постановою КМУ від 21.02.17 р. №179, а заява для зняття – форма №2-РОБД, затверджена наказом Мінфіну від 23.02.17 р. №275.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»