• Посилання скопійовано

Схеми з ПДВ у сільгосптоваровиробників: як виявляє ДПС?

ДПС проводиться системна робота щодо своєчасного виявлення та припинення діяльності схем з ПДВ за участю підприємств сільськогосподарського сектору. Зокрема, блокуються ПН, якщо на вході товари, необхідні для здійснення сільськогосподарських робіт, на виході сільськогосподарська продукція

Схеми з ПДВ у сільгосптоваровиробників: як виявляє ДПС?

Податківці Донеччини докладають максимум зусиль для виявлення та  руйнування схем мінімізації податкових зобов’язань. У зв’язку з небажанням сплачувати податки в повному обсязі, підприємці вдаються до різноманітних схем мінімізації податкових платежів.

Співробітниками Головного управління ДПС проводиться системна робота щодо своєчасного виявлення та припинення діяльності схем за участю підприємств сільськогосподарського сектору. Було встановлено, що деякі підприємства Донецької області формують податковий кредит з податку на додану вартість за рахунок номенклатури товарів, необхідних для здійснення сільськогосподарських робіт. Після цього реєструє в ЄРПН податкові накладні на реалізацію сільськогосподарської продукції (пшениці, олії соняшникової).

При цьому необхідно зазначити, що є 2 різновиди таких підприємств:

  • перший – реальні сільськогосподарські підприємства, які використовують зазначену схему зі збільшення податкового кредиту за рахунок безтоварних операцій для мінімізації власних податкових зобов’язань або замовникам за винагороду. Зазвичай характеризуються поповненням казначейського рахунку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість «живими» грошовими коштами, наявністю земельних ділянок на правах власності та/або користування, складських приміщень, спецтехніки. Зазвичай такі підприємства характеризуються недостатньою кількістю трудових ресурсів (що також вказує на використання схеми мінімізації податку на доходи з фізичних осіб шляхом неоформлення трудових відносин з найманими працівниками, особливо під час проведення сезонних робіт);
  • другий – вигодоформуючі підприємства, що мають основний вид діяльності, пов'язаний зі здійсненням сільськогосподарських робіт, а для прикриття діяльності, пов’язаної з наданням податкової вигоди третім особам, та створення видимості реальної господарської діяльності, укладають договори оренди офісів, складів, земельних ділянок. Однак, згідно з відомостями баз даних ДПС, так підприємства не мають достатньої кількості основних засобів, трудових та матеріальних ресурсів для забезпечення статутної діяльності, та найчастіше не сплачують податок на додану вартість до державного бюджету і не здійснюють поповнення казначейського рахунку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість «живими» грошовими коштами.

Результати упередження схем – у системі електронного адміністрування податку на додану вартість зупинено розповсюдження сформованого ризиковими платниками податку по ланцюгу постачання ліміту у розмірі майже 2 млн гривень.

Державна податкова служба України ще раз звертається до платників податку на додану вартість з проханням уникати участі у схемах мінімізації податкових зобов’язань та/або отримання податкової вигоди, оскільки зазначені дії наносять шкоду процесу формування дохідної частини державного бюджету.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»