• Посилання скопійовано

Податковий кредит з ПДВ за касовим методом: що зі «старими» податковими накладними?

Податківці роз’яснили, що правила визнання ПК з ПДВ за касовим методом, які запрацювали з 23.05.2020 р., поширюються і на ПН, термін у 1095 календарних днів з дати складання яких минув до дати набрання чинності Законом №466

Податковий кредит з ПДВ за касовим методом: що зі «старими» податковими накладними?

Коментар до ІПК ДПС від 15.07.2020 р. №2896/6/99-00-05-06-02-06/ІПК

«Старі» податкові накладні у поточний податковий кредит

За загальним правилом, передбаченим п. 198.6 ПКУ, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення ПН/РК.

Однак є певні категорії платників податку, які при визначенні ПЗ та ПК з ПДВ застосовують касовий метод. Для них:

  • дата виникнення ПЗ визначається як дата зарахування коштів на банківський рахунок (у касу) або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг);
  • дата віднесення сум податку до ПК визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

І от для таких платників існувала проблема включення до ПК податкових накладних, які були оплачені пізніше ніж через 1095 днів з дати їх складання. Пункт 198.6 ПКУ забороняв брати суму ПДВ таких ПН до ПК.

 

А що зараз?

Податківці у коментованій ІПК зазначили, що з 23.05.2020 р. цю проблему було усунуто шляхом внесення Законом №466-ІХ до п. 198.6 ПКУ нового абзацу.

Згідно з ним, платники податку, які застосовують касовий метод, мають право включити суму ПДВ до ПК при оплаті через 1095 днів з дня виписки ПН на операцію з постачання, але не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати такого списання, надання інших видів компенсацій.

Також податківці вказали, що це нове правило стосується всіх ПН, складених на постачання товарів або послуг, оплата за які була здійснена після 23.05.2020 р. (у тому числі якщо термін у 1095 календарних днів з дати складання відповідної податкової накладної сплив до дати набрання чинності Законом №466-ІХ).

Головне, щоб оплата за постачання, на яке було складено таку ПН, була здійснена після 23.05.2020 року.

Детальніше про зміни, які вніс Закон №466-ІХ в порядок оподаткування ПДВ, читайте у нашому аналітичному матеріалі або експрес-аналізі від ДПС.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»