• Посилання скопійовано

Почастішали випадки блокування реєстрації податкових накладних

Переважно причини блокування ПН та РК не вказуються. Також не зазначається, які саме додаткові документи потрібні для розблокування таких ПН та РК

Почастішали випадки блокування реєстрації податкових накладних

За повідомленнями компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, останнім часом почастішали випадки блокування реєстрації ПДВ накладних та розрахунків коригування до них.

Як зазначають компанії, в переважній більшості причини блокування не вказуються. Також не зазначається, які саме додаткові документи потрібні для розблокування таких накладних чи розрахунків коригування. Як приклад, у рішенні про блокування податкових накладних чи розрахунків коригування з ПДВ може бути зазначено відсутність коду УКТЗЕД, або коду виду діяльності у таблицях даних платника податку і, при цьому, таблиці містять саме ті коди, які нібито відсутні.

Варто також зауважити, що критерії ризиковості платника ПДВ затверджені Постановою КМУ №1165, яка містить ряд суперечливих норм, що, в тому числі, і надає можливість ДПС у ручному режимі блокувати реєстрацію податкових накладних.

Крім того, при блокуванні накладної у рішеннях ДПС не зазначається у чому саме полягає ризиковість платника податків. При цьому, всі наступні накладні платника податку в автоматичному режимі блокуються і компанія в автоматичному режимі отримує квитанції про зупинення реєстрації всіх податкових накладних/розрахунків коригування. Блокування відбувається навіть тих накладних, які не відносяться до тієї операції, яка, на думку контролюючого органу, є ризикованою без пояснення причини. Оскарження таких рішень в адміністративному порядку відбувається без фізичної присутності компаній, тому надати достатні пояснення та докази не завжди можливо.

Як відомо, процес розблокування є доволі довгим і блокування на підставі ризиковості платника податку призводять до припинення господарської діяльності, що в умовах карантину ще більше підриває економіку країни.

Водночас, в результаті – контрагент платника податку втрачає можливість скористатись податковим кредитом, в кращому випадку у періоді виписки податкової накладної з ПДВ, а в гіршому – взагалі.

До всього цього обурення бізнесу викликають ситуації, коли нульові розрахунки коригування з ПДВ, які не змінюють суми податкових зобов’язань постачальника блокуються, бо містять зміну номенклатури, а покупець, відповідно, втрачає право на податковий кредит.

Одним із шляхів вирішення проблеми могло б стати внесення змін до Постанови КМУ №1165 в частині удосконалення критеріїв ризиковості платника податку. Йдеться про покладення зобов’язання на ДПС проводити розгляд таких скарг у присутності представників компаній. Крім того, обов’язково зазначати у рішеннях ДПС конкретну інформацію, що свідчить про ризиковість платника податку чи ризиковість операції.

Тож Європейська Бізнес Асоціація звертається до КМУ, Міністерства фінансів та ДПС України із закликом припинити безпідставне блокування ПДВ накладних  тим самим фактично змушуючи компанії  подвійно сплачувати ПДВ до бюджету – як постачальником, так і покупцем (через неврахування сплаченого постачальнику ПДВ за податковою накладною, реєстрація якої зупинена) . Аби процес реєстрації накладних наразі запрацював у законний спосіб пропонуємо внесення пропонованих вище бізнесом змін. Сподіваємось, голос бізнесу буде почуто.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»