• Посилання скопійовано

Складаємо додаток 6 до декларації з ПДВ: поради від ДПС

Додаток 6 до декларації з ПДВ в його поточній редакції став заміною Звіту про суми податкових пільг щодо пільг з ПДВ. Розглянемо роз’яснення податківців щодо особливостей заповнення цього додатку та які його рядки мають відповідати даним, що зазначені у рядках декларації з ПДВ

Складаємо додаток 6 до декларації з ПДВ: поради від ДПС

Коментар до ІПК ДПС від 11.09.2020 р. №3827/ІПК/99-00-05-06-02-06

Останній раз платники податку подавали Звіт про суми податкових пільг за 2019 рік, а вже з 1 січня 2020 року інформація про використані пільги має відображатися окремо, в деклараціях щодо певних податків. Не стала винятком і декларація з ПДВ: така інформація зазначається у додатку 6.

Подання цього додатку є обов’язковим для платників податку, які скористалися пільгами. Заповнюється додаток 6 у розрізі здійсненних операцій:

  • що не є об’єктом оподаткування ПДВ;
  • звільнених від оподаткування ПДВ;
  • з постачання послуг, що здійснюються за межами митної території України, з урахуванням їх місця постачання відповідно до ст. 186 ПКУ.

Зокрема, інформація щодо здійснених у звітному періоді звільнених операцій зазначається у Таблиці 2 Додатку 6. Разом з обсягами здійснених звільнених операцій для обрахунку суми ПДВ, що не сплачена у зв’язку з отриманням пільги, у графі 6 зазначаються обсяги операцій з придбання товарів/послуг за ставкою 20% (обсяги придбання за ставкою 7% та 0% (або звільнені) відповідно вказуються у графах 7 та 8).

Податківці у ІПК від 11.09.2020 р. №3827/ІПК/99-00-05-06-02-06 звертають увагу, що у графі 6 відображаються обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які придбані за ставкою 20% у поточному та попередніх звітних (податкових) періодах, які у поточному звітному (податковому) періоді використані в пільгових операціях з постачання товарів (послуг).

Тобто у цій графі зазначається не обсяг придбаних безпосередньо у звітному періоді товарів (послуг) із ставкою 20%, а саме обсяг раніше придбаних (в тому числі і придбаних у звітному періоді) товарів і послуг, але які були використані у звільнених операція у звітному періоді.

Чи повинна зазначена сума відповідати даним про придбання товарів (послуг) та необоротних активів на митній території України декларації звітного періоду (рядок 10.1 декларації)? Вочевидь, що ні, оскільки рядок 10.1 декларації звітного періоду враховує і придбання тих товарів/послуг, які ще не були використані у звільнених операціях, і не враховує раніше відображені обсяги придбання товарів (послуг), що було використано у звільнених операціях звітного періоду.

Підтверджують такий підхід і податківці. У коментованій ІПК вони зазначають, що значення графи 6 таблиці 2 Додатку 6 може, але не повинне, дорівнювати значенню рядка 10.1 декларації.

Водночас значення графи 5 рядка «Усього» таблиці 2 Додатку 6 (усього обсягу звільнених операцій) повинно відповідати значенню рядка 5.1 декларації, яке включається, у тому числі, до рядка 5 декларації. Тут також все логічно, оскільки у графі 5 Додатку 6 вказується обсяг звільнених операцій, що були здійснені саме у звітному періоді, як і у рядку 5 Декларації.

Крім цього, Порядком №21 більше не передбачено обов’язкової відповідності інших показників таблиці 2 Додатку 6 показникам певних рядків декларації.

 

Чи може графа 4 Додатку 6 мати від’ємне значення?

Це питання також тісно пов’язане з попереднім, оскільки саме неправильне заповнення суми у графі 6 Таблиці 2 Додатку 6, яка використовується при розрахунку несплаченої суми податку, може призвести до виникнення від’ємного значення у графі 4 таблиці 2 Додатку 6.

У коментованій консультації (як і в попередніх роз’ясненнях) податківці наполягають, що сума у графі 4 таблиці 2 Додатку 6 не може мати від’ємне значення. Хоча все-таки один варіант, коли це можливо, вони наводять – у разі уточнення показників Додатку 6 (якщо Додаток 6 подається до уточненої декларації) методом «сторно». В такому випадку в одному рядку зі знаком мінус зазначаються показники, які уточнюються, а в другому рядку – зі знаком плюс правильні показники.

Отже, якщо у графі 4 Таблиці 2 Додатку 6 виходить від’ємне значення, то варто перевірити показник у графі 6, чи не потрапили у нього придбані, але не використані у звільнених операціях товари (послуги).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»