• Посилання скопійовано

Зробили помилку в декларації з ПДВ: як це виправити?

Платник ПДВ подав уточнення до декларації з ПДВ і виправив рядок 21 (збільшення ПК наступного періоду). Виникла переплата. Чи можливо повернути такі кошти?

Зробили помилку в декларації з ПДВ: як це виправити?

Правила виправлення помилок

За загальним правилом ст. 50 ПКУ платник податків має право внести зміни до податкової звітності шляхом подання уточнюючого розрахунку або зазначити уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Але загальне правило не стосується виправлення помилок з ПДВ.

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації з ПДВ (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок (далі – УР) до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнення (п. 50.1 ПКУ та п. 2 розділу I Порядку №21). Виправлені дані відображаються в інтегрованій картці платника датою подання УР.

 

Зверніть увагу!

За уточнюючими звітними документами в IКП відображається різниця між грошовим зобов'язанням, зазначеним у поданому раніше звітному документі, та грошовим зобов'язанням, розрахованим з урахуванням виявлених платником помилок, штрафу та пені (у разі заниження грошового зобов'язання), визначені самостійно платником.

Пункт 2 ч. 4 розділу IV Порядку №422

 

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку треба подати відповідні додатки, що містять інформацію про уточнені показники (п. 8 розділу VI Порядку №21).

За умовами запитання збільшується сума у рядку 21, тож слід подати додаток 2 (з позначкою «уточнюючий») у складі уточнюючого розрахунку. При виправленні помилок у додатку 2, якщо такі помилки вплинули на показники декларації:

– якщо потрібно збільшити/зменшити числові дані за рядком, який раніше вже був у додатку 2, зі знаком «+» або «-», уточнюємо значення цього рядка, тобто зазначаємо лише ту суму, яку слід додати або змінити;

– якщо необхідно додати новий або видалити наявний рядок додатка, то такий рядок повторюємо на повну суму зі знаком «+» або «-»1.

1 ЗIР, підкатегорія 101.25, запитання: «Яким чином виправити помилки в додатку 2 (Д2) до податкової декларації з ПДВ?».

 

Особливості заповнення УР

У шапці уточнюючого розрахунку та додатках до нього:

– у рядку 02 «Звітний (податковий) період» зазначають звітний період, в якому подається УР;

– у рядку 03 «Звітний (податковий) період, що уточнюється» – період, за який виправляють виявлені помилки.

Порядок заповнення уточнюючого розрахунку полягає в такому:

– у графі 4 «Показник, який уточнюється» відображають показники декларації звітного періоду, що виправляється (заповнюють усі показники декларації, що виправляється, у тому числі й ті, які не виправляються);

– у графі 5 «Уточнений показник» – показники з урахуванням виправлення;

– у графі 6 «Різниця» – абсолютне значення суми помилки;

увага! у довідковому віконці «сума, обчислена відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 розділу V Кодексу на момент подання уточнюючого розрахунку» зазначають суму ліміту на дату подання УР. У рядку 19.1 «з рядка 19 сума перевищення від'ємного значення над сумою, обчисленою відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1розділу V Кодексу на момент подання уточнюючого розрахунку» показують суму перевищення теж на дату подання УР.

Пов'язано це з тим, щоб під час подання уточнення платник не міг дозаявити бюджетне відшкодування у сумі, яка перевищує ліміт на дату подання УР.

Крім того, зверніть увагу на особливість виправлення рядка 21 декларації. При виправленні рядка 21 (п. 5 та 6 Порядку №21), яке:

– не вплинуло на значення рядка 18 чи рядка 20.2, УР подають за один звітний період, в якому вносять відповідні зміни. Значення графи 6 рядка 21 УР (як збільшення, так і зменшення) враховують у рядку 16.2 декларації за звітний період, у якому подано уточнення;

– впливатиме на значення рядка 18 чи рядка 20.2, УР подають за кожний звітний період, у якому значення рядка 21 декларації впливало на значення рядка 18 чи рядка 20.2.

 

Як повернути помилково та/або надміру сплачені кошти через Е-кабінет?

Платник має можливість подати заяву в електронній формі через приватну частину Е-кабінету за ідентифікатором форми J/F 1302001 або у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету.

 

Формування рядка 21

Рядок 21 – це складова рядків 19.1 та 20.3 поточної декларації з ПДВ:

рядок 19.1 – це визначена сума з рядка 19, а саме сума перевищення від'ємного значення над реєстраційною сумою із СЕА відповідно до п. 200-1.3 ПКУ на момент подання декларації. Сума зараховується до складу ПК наступного звітного періоду (рядок 21);

рядок 20.3 – це залишок від'ємного значення після вирахування суми податкового боргу та суми бюджетного відшкодування (рядок 20 – рядок 20.1 – рядок 20.2).

Тож рядок 21 поточної декларації відображає суму від'ємного значення, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного періоду. У наступному звітному періоді цю суму дублюють у рядку 16.1 «значення рядка 21 попереднього звітного (податкового) періоду».

Але зверніть увагу: значення графи 6 рядка 21 УР враховують у рядку 16.2 декларації (як збільшення, так і зменшення) за той період, в якому подано УР (заповнюючи рядок, 16.2 слід заповнити службову таблицю наприкінці декларації).

 

А що з переплатою та реєстраційною сумою?

У результаті подання УР у періоді подання виправлення сума зараховується до складу ПК. А далі треба проаналізувати результат звітного періоду, адже відображена сума у рядку 16.2 може вплинути як на ПЗ до сплати, так і збільшити суму від'ємного значення ПДВ.

Оскільки йдеться про минулий звітний період, то сума ПЗ до сплати вже, напевно, списана з рахунку платника в СЕА. Тож унаслідок зменшення суми ПЗ виникає переплата до бюджету. Ці кошти можуть бути повернені платнику, але лише на його рахунок в СЕА. Для цього подається заява за довільною формою (п. 43.4 ПКУ).

Далі ці кошти можна повернути на поточний рахунок платника – якщо сума коштів на рахунку в СЕА перевищує суму задекларованих до сплати до бюджету податкових зобов'язань з ПДВ та суму податкового боргу з ПДВ. Заява на таке повернення подається у складі декларації з ПДВ за формою додатка 4.

Але зверніть увагу! Перерахування коштів з бюджету на рахунок в СЕА не призведе до збільшення реєстраційної суми платника ПДВ. I навпаки, перерахування з рахунку в СЕА на поточний рахунок платника ПДВ призведе до зменшення такої реєстраційної суми.

Тобто повернути зайво сплачені кошти з бюджету можна, і навіть на свій поточний рахунок. Та чи варто це робити, платник ПДВ має вирішити сам.

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»