• Посилання скопійовано

Отримали аванс за товар за старим УКТ ЗЕД, а поставили за новим: чи коригувати ПН?

Якщо на дату відвантаження товару код такого товару згідно з УКТ ЗЕД версії 2012 року, зазначений у ПН, не відповідає коду товару згідно з УКТ ЗЕД версії 2017 року, чинному на дату поставки, РК до ПН на аванс не складається

Отримали аванс за товар за старим УКТ ЗЕД, а поставили за новим: чи коригувати ПН?

Податківці у підкатегорії 101.15 «ЗІР» зауважили, що відповідно до п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін.

Перелік обов’язкових реквізитів, які зазначаються у податковій накладній, визначено підпунктами «а» – «і» п. 201.1 ст. 201 ПКУ. Зокрема, код товару згідно з УКТ ЗЕД; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

03.07.2020 набрав чинності Закон України від 04 червня 2020 року № 674-IX «Про Митний тариф України» (далі – Закон № 674), яким визнано таким, що втратив чинність Закон України від 19 вересня 2013 року № 584-VІІ «Про Митний тариф України».

Митний тариф України є невід’ємною частиною Закону № 674 та містить перелік ставок загальнодержавного податку – ввізного мита на товари, що ввозяться на митну територію України і систематизовані згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД), складеною на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів (ст. 1 Закону № 674).

Для полегшення використання УКТ ЗЕД 2017 року, наказом Державної митної служби України від 01.07.2020 р. №234 «Про затвердження Перехідних таблиць від УКТ ЗЕД версії 2012 до УКТ ЗЕД версії 2017» затверджено перехідні таблиці, які є довідковим матеріалом.

Згідно з п. 192.1 ст. 192 ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Таким чином, у разі якщо на дату відвантаження товару код такого товару згідно з УКТ ЗЕД версії 2012 року, зазначений у податковій накладній, не відповідає коду товару згідно з УКТ ЗЕД версії 2017 року, чинному на дату поставки, розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на попередню оплату (аванс), не складається (при відсутності інших підстав для складання розрахунку коригування, визначених п. 192.1 ст. 192 ПКУ). 

***

Читайте також: Увага! Через нові коди УКТ ЗЕД слід подати нову таблицю даних

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»