• Посилання скопійовано

Помилки в заголовній частині зведеної ПН: наслідки і як виправляти

ДПС роз’яснює, що у разі неправильного зазначення коду ознаки в заголовній частині зведеної ПН, її слід анулювати (тобто скласти розрахунок коригування) та скласти нову правильну ПН

Помилки в заголовній частині зведеної ПН: наслідки і як виправляти

Коментар до ІПК ДПС від 06.11.2020 р. №4607/ІПК/99-00-05-06-02-06

Платником податків було нараховано податкові зобов’язання на підставі вимог п. 199.1 ПКУ, складено та зареєстровано в ЄРПН ПН. При цьому у заголовній частині податкової накладної у графі «Зведена  податкова накладна» замість коду ознаки «2» було проставлено код ознаки «1».

Звісно, платника ПДВ зацікавило питання: наскільки критична ця помилка та як її виправити?

 

Відповідь податківців

Податківці у коментованій ІПК спочатку нагадали: якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні, платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання, виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену ПН в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях. Саме цього вимагає згаданий платником ПДВ п. 199.1 ПКУ.

А далі вони зупинилися на правилах складання зведених ПН за цих обставин. Вони встановлені п. 11 Порядку №1307.

У разі складання зведеної податкової накладної у графі «Зведена податкова накладна» зазначається код ознаки, зокрема:

  • 1 – у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 розділу V ПКУ;
  • 2 – у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до пункту 199.1 статті 199 розділу V ПКУ.

Платник податку ці правила не виконав. Тому податківці наголосили, що помилки, допущені у коді заголовної частини зведеної податкової накладної, виправляються шляхом складання розрахунку коригування так:

  • у полі «Дата складання» зазначається дата, на яку було виявлено таку помилку;
  • у верхній лівій та заголовній частині розрахунку коригування – дані з верхньої лівої та заголовної частини податкової накладної з помилковим даними;
  • у розділі Б – зі знаком «–» (виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ). При цьому у графі 2.1 зазначається код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів).

Розрахунок коригування, складений до податкової накладної, яка не підлягала наданню отримувачу (покупцю), підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем).

Одночасно постачальник (продавець) повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН нову податкову накладну з урахуванням таких особливостей:

  • реквізити верхньої лівої  та заголовної частини податкової накладної зазначаються без помилок;
  • у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань постачальника (продавця), тобто дата складання податкової накладної з помилковими даними у верхній лівій частині податкової накладної;
  • такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної з помилковими даними у верхній лівій частині податкової накладної;
  • у розділі Б такої податкової накладної зазначається обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були вказані в податковій накладній з помилковими даними у верхній лівій частині податкової накладної.

 

Що відображати в декларації з ПДВ у такому випадку?

Податківці  вважають: оскільки платником податку відображено податкові зобов’язання в податковій декларації правильно, у відповідному рядку та за відповідний податковий період, то необхідності для внесення змін до податкової звітності в описаній у зверненні ситуації немає. 

Тобто в даному випадку (як, власне, і в решта випадків обов’язку визнати ПЗ з ПДВ), податкове зобов’язання в декларації з ПДВ треба було відобразити у правильній сумі та у правильному рядку, незалежно від того, чи склав платник податку ПН і чи не було в ПН помилок. 

Тому РК на виправлення помилок в ПН та нова ПН в декларації не відображаються. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»