• Посилання скопійовано

Як нараховувати ПЗ та визнавати податковий кредит з ПДВ за ставкою 7%?

Знижена ставка ПДВ у розмірі 7 % застосовується до операцій, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає на період з 1 січня 2021 року

Як нараховувати ПЗ та визнавати податковий кредит з ПДВ за ставкою 7%?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що правила формування податкових зобов’язань визначено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

Знижена ставка ПДВ у розмірі 7 % застосовується до операцій, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає на період з 1 січня 2021 року. Правила визначення дати виникнення податкових зобов’язань встановлені ст. 187 Кодексу.

У зв’язку із запровадженням з 1 січня 2021 року зниженої ставки ПДВ у розмірі 7 % до операцій з надання послуг, перерахованих у 4-7 абзацах пп. «в» п. 193.1 ст. 193 Кодексу, не встановлюється будь-яких обмежень чи обов’язку здійснення коригувань чи перерахунків сум податку, віднесених до податкового кредиту, незалежно від дати здійснення операцій з придбання товарів/послуг та дати їх використання в операціях з надання послуг, що підлягають оподаткуванню за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7 %.

Таким чином, у разі придбання із сплатою ПДВ за ставкою 20 % товарів/послуг, що використовуються для надання послуг, перерахованих у 4-7 абзацах пп. «в» п. 193.1 ст. 193 Кодексу, суми податкового кредиту формуються за загальновстановленими правилами, виходячи з сум податку, вказаних в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, та/або митних деклараціях, в терміни, визначені Кодексом.

Платникам податків, які здійснюють одночасне постачання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставками 20, 7 та/або 0 %, та які звільняються від оподаткування, слід враховувати, що нарахування сум податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ст. 198 або п. 199.1 ст. 199 Кодексу має здійснюватися виходячи із ставки податку, яка застосовувалася при придбанні таких товарів/послуг.

Так, наприклад, якщо товари/послуги, необоротні активи, придбані з ПДВ за ставкою у розмірі 20 %, призначені або починають використовуватися частково у звільнених від оподаткування ПДВ операціях, а частково в операціях, що підлягають оподаткуванню за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7 %, то у платника ПДВ виникає обов’язок щодо нарахування сум податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 199.1 ст. 199 Кодексу виходячи із ставки податку у розмірі 20 %, оскільки саме за такою ставкою податку постачальник таких товарів/послуг визначав податкові зобов’язання з ПДВ, а покупець здійснював формування податкового кредиту.

Відповідно, якщо товари/послуги, необоротні активи, придбані з ПДВ за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7 %, призначені або починають використовуватися частково у звільнених від оподаткування ПДВ операціях, а частково в операціях, що підлягають оподаткуванню за ставкою у розмірі 20 %, то у платника ПДВ виникає обов’язок щодо нарахування сум податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 199.1 ст. 199 Кодексу виходячи із ставки податку у розмірі 7 %, оскільки саме за такою - ставкою податку постачальник таких товарів/послуг визначав податкові зобов’язання з ПДВ, а покупець здійснював формування податкового кредиту.

Якщо товари/послуги, необоротні активи, придбані з ПДВ за ставкою у розмірі 20 %, призначені або починають використовуватися в операціях, що підлягають оподаткуванню за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7 %, то обов’язку щодо нарахування сум податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ст. 198 або п. 199.1 ст. 199 Кодексу у платника ПДВ не виникає.

Аналогічні роз’яснення надані листом Лист ДПС України від 15.01.21 № 1142/7/99-00-21-03-02-07.

***

Читайте також: Податкові пільги для туризму та культури: як вони працюють?

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»