• Посилання скопійовано

Неплатник ПДВ отримав креативні послуги від нерезидента: які наслідки?

Отримувач послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території, є податковим агентом такого нерезидента

Неплатник ПДВ отримав креативні послуги від нерезидента: які наслідки?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків, звертає увагу на необхідність визначення особою, не зареєстрованою як платник ПДВ, податкових зобов’язань у разі отримання від нерезидента послуг, що підлягають оподаткуванню за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7%*.

Отримувач послуг від нерезидента, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України, є податковим агентом такого нерезидента та, зокрема відповідальною особою у частині нарахування та сплати податку до бюджету за такою операцією.

Якщо послуги, визначені абз. 4-7 пп. «в» п. 193.1 ПКУ, постачаються нерезидентами, і місце постачання таких послуг розташоване на митній території України, отримував таких послуг нараховує податок за зниженою ставкою ПДВ у розмірі 7% на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 ПКУ (пп. 208.2 ПКУ).

Отримувач таких послуг, який не є зареєстрованим платником податку на додану вартість, зобов’язаний визначити суми податкових зобов’язань з ПДВ, які підлягають декларуванню у Розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України (далі – Розрахунок).

Форма такого Розрахунку затверджена наказом Мінфіна від 28.01.2016 р. №21 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

Розрахунок подається за відповідний звітний (податковий) період, в якому визначено податкові зобов’язання за послугами, отриманими від нерезидента особою, яка не є зареєстрованим платником ПДВ.

У разі отримання від нерезидента протягом одного звітного періоду різних видів послуг, які підлягають оподаткуванню ПДВ як за ставкою 20%, так і за зниженою ставкою 7%, такі операції відображаються в Розрахунку двома окремими рядками (в одному рядку операції, за якими ПДВ нараховано за ставкою 20%, в другому рядку, відповідно, операції, за якими ПДВ нараховано за зниженою ставкою 7%).

Аналогічні роз’яснення надані листом Лист ДПС України від 15.01.2021 р. №1142/7/99-00-21-03-02-07.

*Детально про запровадження податкових преференцій з ПДВ для підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого і середнього бізнесу, а також знижену ставку ПДВ у розмірі 7%  і операції на які вона розповсюджується за посиланням.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»