• Посилання скопійовано

Як Facebook і Google платитимуть ПДВ: деталі від Гетманцева

Міжнародні компанії на кшталт Facebook, Netflix, Tik Tok, Instagram, YouТube, Viber сплачуватимуть ПДВ за надання електронних послуг в Україні, як і вітчизняні компанії

Як Facebook і Google платитимуть ПДВ: деталі від Гетманцева

Міжнародні компанії на кшталт Facebook, Netflix, Tik Tok, Instagram, YouТube, Viber сплачуватимуть ПДВ за надання електронних послуг в Україні, як і вітчизняні компанії. Це передбачено законопроєктом №4184, який схвалив за основу парламент 17 лютого. Таким чином документ встановлює справедливість та рівні умови для нашого бізнесу та закордонного.

На цьому наголосив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від фракції «Слуга Народу» Данило Гетманцев.

«Жодних нових податків! У нашому податковому кодексі чітко прописано, що всі, хто постачає послуги на території України, мають платити податок. То чому тоді навіть маленька українська компанія обкладається податком за надання послуг в Україні, а великі транснаціональні компанії міжнародного рівня на кшталт Facebook, Netflix, Tik Tok, Instagram, Linkedin, YouТube, Viber – ні? Чому ми маємо пільгувати іноземців і таким чином обкрадати наш державний бюджет? Маєте клієнтів у певній країні – сплачуйте цій країні податки! А не як зараз – сплачують в інших юрисдикціях», – пояснив він.

Таким чином законопроєкт №4184 покликаний збільшити надходження до бюджету.

 

Які послуги оподатковуватимуть?

  • постачання зображень або текстів, в тому числі фотографій, електронних книжок та журналів;
  • постачання аудіовізуальних творів, відео на замовлення, ігор, азартних ігор, включаючи постачання послуг з участі в них;
  • надання доступу до інформаційних, комерційних, освітніх та розважальних електронних ресурсів та інших подібних ресурсів;
  • надання у користування хмарних технологій для розміщення даних;
  • постачання (передача прав на використання) програмного забезпечення та оновлень до нього, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення і електронного обладнання;
  • надання рекламних послуг в мережі «Інтернет», мобільних додатках та в інших електронних ресурсах.

Зазначимо, що оподатковуватись будуть міжнародні компанії, які постачають послуги в Україну. Водночас для українських користувачів цих послуг – жодних податків не буде. Тобто пошук у Google чи користування соцмережами буде, як і раніше, безкоштовним.

Зазначимо, що ПДВ на цифрові послуги – це не наше ноу-хау. Він давно існує в багатьох розвинених країнах світу.

Зареєструватися платники ПДВ з інших країн зможуть в електронній формі на спеціальному вебпорталі. Податкові накладні можна не реєструвати і платити в іноземній валюті.

***

Читайте також: Україна оподатковуватиме Google та Facebook: прийнято у І читанні законопроєкт

Джерело: Слуга народу

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»